Εργασιακό στρες και ποιότητα εργασίας. Η περίπτωση των φυσικοθεραπευτών στην Αθήνα. - Βαλαλά, Αλεξάνδρα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2014)
Η συγκεκριμένη έρευνα ασχολείται με το εργασιακό στρες και την ποιότητα εργασίας των φυσικοθεραπευτών που εργάζονται στην Αθήνα. Διερευνά τους στρεσογόνους παράγοντες που παρουσιάζονται με την άσκηση της φυσικοθεραπείας, τις επιπτώσεις και τον τρόπο αντιμετώπισης τους από τους φυσικοθεραπευτές. Χρησιμοποιήθηκε η ελεύθερη ημι-δομημένη συνέντευξη, όπου αναλύθηκαν τέσσερις θεματικοί άξονες. Το δείγμα αποτελείται από εφτά φυσικοθεραπευτές που ζουν και εργάζονται στην Αθήνα. Από την ανάλυση των δεδομένων παρατηρείται πως ιδιαιτέρως στρεσογόνος παράγοντας είναι το οικονομικό θέμα, που λόγω και της γενικότερης οικονομικής κρίσης φαίνεται να τους απασχολεί όλους ανεξαρτήτου ηλικίας και χρόνων εμπειρίας. Όλοι φαίνεται να εργάζονται πολλές ώρες την ημέρα και να είναι ανικανοποίητοι σε συνάρτηση με τις οικονομικές απολαβές. Αρκετό στρες και δυσκολίες δημιουργούν οι συνθήκες εργασίας και κυρίως η έλλειψη επαρκούς εξοπλισμού και εργονομίας. Παρόλα αυτά, όλοι δείχνουν να έχουν μία επαγγελματική ικανοποίηση όσον αφορά το έργο που επιτελούν. Από τα αποτελέσματα της παρούσας έρευνας φαίνεται πως το συγκεκριμένο ζήτημα χρίζει περαιτέρω διερεύνηση με μεγαλύτερο δείγμα για περισσότερα συμπεράσματα.
Αριθμός Εισαγωγής: 010670-010671 cd
Keywords: Εργασιακό άγχος -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Φυσικοθεραπεία; Εργασιακό στρες; Επαγγελματική εξουθένωση; Σύνδρομο burnout; Φυσικοθεραπευτές; Φυσικοθεραπεία; Working stress; Burnout syndrome; Physical therapist; Physiotherapy