Τεχνητή Νοημοσύνη και έμφυλες διακρίσεις: αντιλήψεις ειδικών πληροφορικής - Σταύρου, Παναγιώτα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Στην παρούσα εργασία προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε και να παρουσιάσουμε ένα εξαιρετικά επίκαιρο ζήτημα προς διερεύνηση, το οποίο αποτελεί την ανάπτυξη των συστημάτων με Τεχνητή Νοημοσύνη και των αλγόριθμων, όπου τα τελευταία χρόνια εξελίσσονται διαρκώς. Σκοπός είναι να αναδείξουμε μέσα από την βιβλιογραφική επισκόπηση και την υλοποίηση ποιοτικής έρευνας με την μέθοδο των ημιδομημένων συνεντεύξεων αν μέσα από τα συστήματα αυτά αναπαράγονται ανισότητες, προκαταλήψεις και στερεότυπα με βάση το φύλο. Μέσα από ποιοτική έρευνα προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε και να αποτυπώσουμε τις απόψεις που διαμορφώνουν τα άτομα, τα οποία εργάζονται σε τεχνολογικούς κλάδους και έχουν άμεση επαφή και γνώση με το προς μελέτη αντικείμενο. Επιπροσθέτως, η διεξαγωγή της έρευνας συνέβαλε σημαντικά στα συμπεράσματα που καταλήξαμε, καθότι φάνηκε ότι αρκετοί από τους ερωτώμενους δεν είχαν σκεφτεί ποτέ ότι ένα σύστημα με Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να αναπαράγει μια σειρά προκαταλήψεων και διακρίσεων, ιδιαίτερα όσο αναφορά τα δύο φύλα. Καταληκτικά, μέσα από την μελέτη του παρόντος θέματος φάνηκε ότι ακόμα και τα συστήματα με Τεχνητή Νοημοσύνη αναπαράγουν και εντείνουν τις διακρίσεις και τις ανισότητες, όχι μόνο όσο αναφορά τα δύο φύλα, αλλά και συνολικά στις ευάλωτες ομάδες. Οι αλγόριθμοι και τα συστήματα με Τεχνητή Νοημοσύνη αποτελούν ανθρώπινα δημιουργήματα, όπου όπως φάνηκε μέσα από την μελέτη της βιβλιογραφίας και την διεξαγωγή της έρευνας, μεροληπτούν και διαιωνίζουν απόψεις και στερεότυπα της ίδιας της κοινωνίας που αναπτύσσονται. Ωστόσο, συχνά παρατηρείται μια προσπάθεια αντιμετώπισης τέτοιων ζητημάτων, όταν προκύπτουν, ιδιαίτερα λόγω της υιοθέτησης μιας σειράς πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσα από την χρήση τέτοιων τεχνολογιών.
Αριθμός Εισαγωγής: 013788 cd
Keywords: Τεχνητή νοημοσύνη; Ταυτότητα φύλου; Διακρίσεις φύλου; Στερεότυπα (Κοινωνική ψυχολογία); Τεχνητή Νοημοσύνη; Αλγόριθμος; Κοινωνικές διακρίσεις; Έμφυλα στερεότυπα; Διακρίσεις; Προκαταλήψεις; Artificial Intelligence; Algorithm; Discrimination; Social discrimination; Gender sterootypes; Prejudices