Η εφαρμογή του Θεάτρου του Καταπιεσμένου και του Θέατρου Φόρουμ σε ομάδα γυναικών θυμάτων βίας που φιλοξενούνται στον Ξενώνα Γυναικών του Δήμου Αθηναίων. - Σαπρανίδου, Ελένη Στυλιανή (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2019)
Η συγκεκριμένη έρευνα έγινε ώστε να μπορέσουμε να παρατηρήσουμε και να καταγράψουμε την εφαρμογή του Θεάτρου του Καταπιεσμένου σε ομάδα ωφελούμενων γυναικών θυμάτων έμφυλης βίας που φιλοξενούνται στον ξενώνα γυναικών του Δήμου Αθηναίων και επικεντρώνεται στη διερεύνηση της μεταβολής του ρόλου τους από το ρόλο του θύματος σε αυτόν του Καταπιεσμένου. Η πορεία όλου του σχεδιασμού των εφαρμογών της έρευνας αν και επίπονη προσέφερε πρόσφορο έδαφος για προσωπικό αναστοχασμό, διερεύνηση κοινωνικών προβλημάτων και των αιτιών τους και γέννησε νέα ερωτήματα. Αφού καλύφθηκε το θεωρητικό πλαίσιο του Θεάτρου του Καταπιεσμένου παρατηρήσαμε τον τρόπο με τον οποίο οι ωφελούμενες γυναίκες εφάρμοσαν και αντιλήφθηκαν το Θέατρο του Καταπιεσμένου και το Θέατρο φόρουμ. Αναφέρονται οι απόψεις των γυναικών ο τρόπος με τον οποίον ενσωμάτωσαν τις τεχνικές της δραματικής τέχνης καθώς και οι προσωπικές ιστορίες καταπίεσης που βιώνουν και οι οποίες αποκρυσταλλώνουν την κοινωνική κατάσταση και τα κοινωνικά προβλήματα του σήμερα.
Keywords: Δραματική τέχνη; Έμφυλη βία; Θέατρο του καταπιεσμένου; Ξενώνες φιλοξενίας γυναικών; Θέατρο φόρουμ; Ιστορίες καταπίεσης; Γυναικεία χειραφέτηση; Δραματική τέχνη; Έμφυλη βία; Θέατρο του καταπιεσμένου; Ξενώνες φιλοξενίας γυναικών; Θέατρο φόρουμ; Ιστορίες καταπίεσης; Γυναικεία χειραφέτηση