Οι επιπτώσεις που προκαλούνται από τα στατιστικά δεδομένα αποδόσης των ποδοσφαιριστών των ομάδων της premier league στην αξία των παικτών - Τριγώνης, Δημήτρης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Η συγκεκριμένη μεταπτυχιακή εργασία αποτελεί μία εμπειρική μελέτη πάνω στην “Aξία” των παικτών του ποδοσφαίρου.Οι παράγοντες που επιδρούν για να διαμορφώσουν σε κάθε περίπτωση την “Αξία” ενός παίκτη είναι πάρα πολλοί και πολλές φορές μη μετρήσιμοι. Η Αξία Αγοράς / Πώλησης (Market Value), η Ηλικία, τα Συνολικά Γκολ ενός παίκτη στην καριέρα του, ο Συνολικός Χρόνος συμμετοχής σε πρωταθλήματα και η Αξία της Ομάδας, είναι μερικές από τις σημαντικές μεταβλητές οι οποίες φαίνεται να επιδρούν στατιστικά σημαντικά στην “Αξία” του παίκτη. Στην παρούσα μελέτη παρακολουθήσαμε επτά ομάδες του αγγλικού πρωταθλήματος για την χρονική περίοδο 2013 μέχρι και το 2018. Κατά την περίοδο αυτή και στις επτά ομάδες συνέβησαν 199 αγορές και 213 πωλήσεις παικτών. Προκειμένου να ερμηνεύσουμε τις μεταβολές στην “Aξία” κάθε παίκτη χρησιμοποιήσαμε 12 διαφορετικές μεταβλητές, ποιοτικές και ποσοτικές. Από αυτές δεν φάνηκε όλες να επιδρούν στατιστικά σημαντικά και να καθορίζουν την “Αξία” του παίκτη.Τα αποτελέσματα μας ήταν σύμφωνα με την προηγούμενη βιβλιογραφία.Από τις μεταβλητές που μελετήθηκαν η Ηλικία φάνηκε να ασκεί την σημαντικότερη επίδραση στην “Αξία” του παίκτη.Ωστόσο δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι η ηλικία σε έναν παίκτη ποδοσφαίρου δεν είναι απλά μία μεταβλητή που δηλώνει την ηλικία του, αλλά πρόκειται για μία μεταβλητή που περικλείει όλη την εμπειρία, την γνώση και την δεξιοτεχνία που αποκτά ο παίκτης μεγαλώνοντας.Επομένως η Ηλικία ως ένας επιπλέον δείκτης αποδοτικότητας του παίκτη αναμφίβολα θα αναμέναμε να είναι σημαντικός.
The effects caused by the performance data of the players of premier league teams on the value of players
Keywords: Ποδόσφαιρο - Μεγάλη Βρετανία; Ποδόσφαιρο - Οικονομικές απόψεις - Μεγάλη Βρετανία; Ποδοσφαιριστές - Μεγάλη Βρετανία; Soccer - Great Britain; Soccer - Economic aspects - Great Britain; Soccer players - Great Britain; Αξία Παίκτη Ποδοσφαίρου; Αγγλικό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου; Γκολ; Απόδοση Παίκτη; Football Player Value; English Football Championship; Goals; Player Performance