Διερεύνηση των στάσεων και των απόψεων των φοιτητών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου απέναντι στην κακοποίηση των γυναικών - Αναστοπούλου, Πολυξένη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2015)
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας έρευνας ήταν η διερεύνηση των απόψεων και των στάσεων των φοιτητών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου απέναντι στην κακοποίηση κατά των γυναικών. Μεθοδολογία: Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικά 533 φοιτητές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Το ερευνητικό εργαλείο που χρησιμοποιήθηκε είναι το ερωτηματολόγιο που συντάχθηκε από την ερευνητική ομάδα της Καθηγήτριας Ανδρουλάκη Ζαχαρούλας (2007), του οποίου το περιεχόμενο προσαρμόστηκε σύμφωνα με τις ερευνητικές ανάγκες της μελέτης που εκπονήσαμε. Αποτελέσματα: Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων προέκυψε ότι το 45,2%, δηλαδή σχεδόν ο ένας στους δύο, παραδέχτηκε ότι γνωρίζει κάποια γυναίκα που είναι θύμα συντροφικής κακοποίησης, ενώ το 78,6% ομολόγησε πως η ανεπαρκής εκπαίδευση/γνώσεις αντιμετώπισης της συντροφικής βίας είναι εμπόδιο για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Ο δείκτης σοβαρότητας διαφέρει στατιστικά σημαντικά μεταξύ φοιτητών και φοιτητριών (p < 0,001) με τις φοιτήτριες να θεωρούν το φαινόμενο της συζυγικής βίας πιο σοβαρό, ενώ στατιστικά σημαντική διαφορά παρατηρείται μεταξύ του τμήματος που φοιτούν τα άτομα, αλλά και του έτους φοίτησης (p < 0,001). Συμπεράσματα: Οι φοιτητές αναγνώρισαν πως το φαινόμενο της συντροφικής κακοποίησης αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα. Παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των φοιτητών δήλωσε πως έχει λάβει ενημέρωση για το φαινόμενο, αναγνωρίστηκε η ανάγκη για συνεχή ενημέρωση και για το σχεδιασμό αποτελεσματικών προγραμμάτων πρόληψης και αντιμετώπισης. Σε κάθε περίπτωση κρίνεται αναγκαία η διενέργεια περαιτέρω έρευνας και η χάραξη στρατηγικών αντιμετώπισης του φαινομένου, μέσω παρεμβάσεων που έχουν ως στόχο την κοινότητα και ειδικότερα τον μαθητικό και φοιτητικό πληθυσμό.
Keywords: Κακοποιημένες γυναικες; Abused women; Γυναικεία κακοποίηση; Συνέπειες; Αντιμετώπιση; Στάσεις και αντιλήψεις για τη γυναικεία κακοποίηση; Women’s abuse; Intimate partner violence; Consequences; Prevention; Attitudes and perceptions