Κυκλική Οικονομία και Διαχείριση Αποβλήτων Εκσκαφών και Κατεδαφίσεων στην Ελλάδα - Ζαχαράκης, Αλέξανδρος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Τα απορρίμματα κατασκευής, κατεδάφισης και εκσκαφής (ΑΕΚΚ) τα οποία προέρχονται είτε από δημόσια είτε από ιδιωτικά έργα αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες ροές αποβλήτων σε παγκόσμιο επίπεδο. Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, η ετήσια παραγωγή ΑΕΚΚ φτάνει τους 750 εκατομμύρια τόνους, ενώ για την περίπτωση της Ελλάδας, η αντίστοιχη ετήσια παραγωγή αγγίζει τους 4 εκατομμύρια τόνους. Ιδιαίτερα για την περίπτωση της Ελλάδας, η παραγωγή ΑΕΚΚ εκτινάχτηκε κατά την περίοδο κατασκευής των Ολυμπιακών Έργων του 2004, όπου γενικότερα ο κατασκευαστικός τομέας γνώρισε μια πρωτοφανή άνθιση. Στην παρούσα εργασία παρουσιάζεται το Ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο το οποίοι σχετίζεται με τα ΑΕΚΚ, όπως και το Ελληνικό, που σε μεγάλο βαθμό ακολουθεί τα Ευρωπαϊκά πρότυπα. Επιπλέον, παρουσιάζονται οι πρακτικές διαχείρισης των ΑΕΚΚ, τόσο στην Ε.Ε. όσο και στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία και οι πρακτικές επαναχρησιμοποίησης των ΑΕΚΚ, δείχνουν μια ολοένα αυξανόμενη τάση ανακύκλωσης αυτών των υλικών. Σήμερα, το ανακυκλωμένο σκυρόδεμα μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί με επιτυχία σε δομικές εφαρμογές, ενώ και άλλα υλικά ΑΕΚΚ μπορούν να ανακυκλωθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν με επίσης μεγάλη επιτυχία. Στην παρούσα εργασία πραγματοποιείται μια ποσοτική έρευνα για την εξέταση της υφιστάμενης εφαρμογής των προβλεπόμενων πρακτικών διαχείρισης ΑΕΚΚ από τις κατασκευαστικές εταιρίες στην Ελλάδα. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι αν και υπάρχει η κατάλληλη νομοθεσία, η διαχείριση των ΑΕΚΚ από τις κατασκευαστικές εταιρίες δεν εφαρμόζεται όπως θα προβλέπεται.
Keywords: Απορρίμματα--Περιβαλλοντικές απόψεις; Ανακύκλωση; Απορρίματα και διάθεση απορριμάτων--Διαχείριση; Διαχείριση απορριμάτων; ΑΕΚΚ, Διαχείριση, Ανακύκλωση, Ελλάδα, Ευρωπαϊκή Ένωση.