Η ιστορία των Μοναστηριών του Νομού Μεσσηνίας και η επιβίωσή τους στο σήμερα - Αρβανίτη, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Στόχος της μεταπτυχιακής μου εργασίας είναι η διερεύνηση και κατανόηση της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής δράσης μοναστηριών της Μεσσηνίας δια μέσου των αιώνων. Αρχικά εστιάζουμε στην παρουσία του Χριστιανισμού, στις απαρχές του ασκητικού – μοναχικού βίου στην Πελοπόννησο καθώς και στη διοικητική οργάνωση της Εκκλησίας κατά την Πρώιμη και Μέση Βυζαντινή εποχή. Κατόπιν, παρουσιάζουμε την ιστορία της ίδρυσης και της ονομασίας ενός εκάστου μοναστηριού, τον τόπο όπου βρίσκεται, τους κτήτορές του, τα περιουσιακά του στοιχεία, τις δωρεές προς αυτό, τη ζωή σε αυτά μέσα από τις διακονίες και τα καθήκοντα των εγκαταβιούντων εκεί μοναχών. Τέλος, παραθέτουμε στοιχεία της αρχιτεκτονικής του, του ζωγραφικού και γλυπτού διακόσμου του.
Keywords: Μοναστήρια -- Ελλάδα -- Μεσσηνία -- Ιστορία; Μοναστική και θρησκευτική ζωή -- Ελλάδα -- Μεσσηνία -- Ιστορία; Ορθόδοξα Ανατολικά μοναστήρια -- Ελλάδα -- Μεσσηνία -- Ιστορία; Ασκητισμός -- Ελλάδα -- Ιστορία; Εκκλησιαστική αρχιτεκτονική -- Ελλάδα -- Μεσσηνία -- Ιστορία; Χριστιανική τέχνη και συμβολισμός -- Ελλάδα -- Μεσσηνία; Μοναστήρια; Μοναχισμός; Μοναχοί; Αρχιτεκτονική; Ζωγραφική; Καλαμάτα; Μεσσηνία; Μάνη; Monasteries; Monasticism; Monks; Architecture; Painting; Kalamata; Messinia; Mani