Η συμβολή του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι στην αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού και στην αποφυγή της ιδρυματοποίησης των ατόμων της τρίτης ηλικίας. Συγκριτική ανάλυση της λειτουργίας του προγράμματος στα νησιά του Αργοσαρωνικού και στον Πειραιά. - Μωροπούλου, Αγγελική (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Η παρούσα μελέτη αξιολογεί την αναγκαιότητα και χρησιμότητα του προγράμματος ΒσΣ, ως εργαλείο άσκησης Κ.Π. σε επίπεδο Τ.Α., και την συμβολή του στην αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού και της ιδρυματοποίησης της τρίτης ηλικίας. Βασικός σκοπός είναι να διερευνήσουμε τον τρόπο του αρχικού σχεδιασμού και οργάνωσης του προγράμματος και στην συνέχεια, να αναδείξουμε την αποτελεσματικότητά του και τις δυσκολίες του στο λειτουργικό του πλαίσιο. Αντλώντας στοιχεία από τις ευρωπαϊκές στρατηγικές, σκιαγραφείται το περιβάλλον μέσα στο οποίο αναπτύχθηκαν πολιτικές, δράσεις και προγράμματα που στοχεύουν στην παροχή πρωτοβάθμιων υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας προς τους ηλικιωμένους. Ειδικότερη αναφορά γίνεται στην λειτουργία του προγράμματος ΒσΣ στα νησιά του Αργοσαρωνικού και στον Πειραιά, όπου αναδεικνύεται η θετική απήχηση του στην τοπική κοινωνία και το υψηλό κοινωνικό του όφελος. Από την μελέτη, ωστόσο, προέκυψε μία πολυμορφία στον τρόπο λειτουργίας της κάθε δομής και σημαντικά προβλήματα που αφορούν στην εφαρμογή του, με κυριότερα την έλλειψη ενός προτύπου κανονισμού λειτουργίας του προγράμματος, την έλλειψη τυπικού και ουσιαστικού ελέγχου λειτουργίας του και την έλλειψη συνεχούς επιμόρφωσης του προσωπικού. Η μελέτη ολοκληρώνεται με προτάσεις βελτίωσης, προκειμένου να επιτευχθεί ένα ενιαίο και ολοκληρωμένο σύστημα παροχής φροντίδας των ηλικιωμένων, προσαρμοσμένο στις πραγματικές και πολύμορφες ανάγκες αλλά και στις στρατηγικές της ΕΕ για την τρίτη ηλικία. Κατά την διάρκεια εκπόνησης της εργασίας, έγινε ένα καθοριστικό βήμα για το μέλλον και τη βιωσιμότητα του προγράμματος ΒσΣ. Με τον νόμο Ν.4583/18-12-2018 αναγνωρίστηκε θεσμικά, η κοινωνική σπουδαιότητα της παροχής των υπηρεσιών του και κρίθηκε σκόπιμο και αναγκαίο να ενταχθεί στις μόνιμες δομές κοινωνικής προστασίας των δήμων, με χρηματοδότηση από πόρους του κρατικού προϋπολογισμού. Το γεγονός αυτό καθιστά περισσότερο επίκαιρη την παρούσα εργασία και αναγκαία την άμεση αναπροσαρμογή των όρων ποιότητας του ΒσΣ.
The contribution of Home Help Program as a means of confronting social exclusion and avoiding institutionalization of the elderly. Comparative analysis of program operation in the islands of the Saronic Gulf and Piraeus
Αριθμός Εισαγωγής: 012772 cd
Keywords: Κοινωνική πολιτική -- Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της; Κοινωνική πρόνοια -- Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της; Κοινωνική πολιτική -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Κοινωνική πρόνοια -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Ηλικιωμένοι -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Ηλικιωμένοι -- Κυβερνητική πολιτική -- Ελλάδα; Τοπική αυτοδιοίκηση -- Κοινωνική πολιτική -- Ελλάδα; Κοινωνικός αποκλεισμός -- Ελλάδα; Γήρανση; Ευρώπη; Κοινωνικός αποκλεισμός; Υγιής & ενεργός γήρανση; Κοινωνική πολιτική & Ο.Τ.Α.; Βοήθεια στο Σπίτι; Aging; Europe; Social exclusion; Active & healthy aging; Social policy & Local Government Organization; Home Help Program