Θάνος Τράγκας (1904-1983): Ο δάσκαλος το αρχείο, οι μαθητές του και ένα ντοκιμαντέρ. - Περιστέρης, Ερμής - Γεώργιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Η παρούσα μεταπτυχιακή εργασία αφορά την πορεία από την ταξινόμηση και την έρευνα ενός μέρους του προσωπικού αρχείου του Θ. Τράγκα, με απώτερο σκοπό την δημιουργική παρουσίαση του σε ένα ντοκιμαντέρ. Το υλικό αυτό εστιάζει στην Θεατρική Παιδεία και την διδακτική της Υποκριτικής Τέχνης κατά την ενεργή πορεία του Θ. Τράγκα στον χώρο του θεάτρου, δηλαδή από το 1926 έως το 1983. Παράλληλα το υλικό αυτό ανέδειξε έναν πλούτο σχετιζόμενο με πρόσωπα-σταθμούς του ελληνικού Θεάτρου, με πρωτοβουλίες που αφορούν την αναβίωση του αρχαίου δράματος και την δημιουργία παιδικού και εφηβικού θεάτρου. Τέλος, προσέφερε «χρήσιμα εργαλεία» για την υλοποίηση ενός ντοκιμαντέρ από την σύλληψη του (αρχική ιδέα) ως την τελική επεξεργασία του.
Keywords: Θάνος Τράγκας; Εθνικό Ωδείο; Δραματική Σχολή Τράγκα; Θεατρική παιδεία; Διδακτική της υποκριτικής τέχνης τον 20ο αιώνα; Αναβίωση αρχαίου δράματος; Παιδικό θέατρο; Εφηβικό θέατρο; Ελευθέρα σκηνή; Λύκειο Ελληνίδων; Ντοκιμαντέρ; Δημιουργική παρουσίαση αρχειακού υλικού; Θέατρο και κοινωνία; Θάνος Τράγκας; Εθνικό Ωδείο; Δραματική Σχολή Τράγκα; Θεατρική παιδεία; Διδακτική της υποκριτικής τέχνης τον 20ο αιώνα; Αναβίωση αρχαίου δράματος; Παιδικό θέατρο; Εφηβικό θέατρο; Ελευθέρα σκηνή; Λύκειο Ελληνίδων; Ντοκιμαντέρ; Δημιουργική παρουσίαση αρχειακού υλικού; Θέατρο και κοινωνία