Μητροπολιτική διακυβέρνηση και αστική Ανάπτυξη στο πλαίσιο των πολιτικών της Ε.Ε. – Εξέλιξη και Προοπτικές - Πολυτάρχου, Ευαγγελία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία γίνεται προσπάθεια προσέγγισης του θέματος της μητροπολιτικής διακυβέρνησης. Στο πρώτο κεφάλαιο, θα προσδιορίσουμε την έννοια και την φυσιογνωμία της μητρόπολης, τους παράγοντες που επηρεάζουν την εξέλιξη του φαινομένου, τις νέες συνθήκες που επιφέρει η παγκοσμιοποίηση και η έντονη αστικοποίηση που καθιστούν αναγκαία την εφαρμογή μιας πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αστικές περιοχές σήμερα. Το δεύτερο κεφάλαιο αναφέρεται στην αστική πολιτική της Ε.Ε., στον ρόλο των σημερινών Ευρωπαϊκών πόλεων, στη σημαντικότητα της πολιτικής Συνοχής και στη νέα αστική ατζέντα (Urban Agenda ), η οποία βασίζεται στις εταιρικές σχέσεις και αποτελεί βασικό πυλώνα της αστικής ανάπτυξης στο πλαίσιο των πολιτικών της Ε.Ε. Στο τρίτο κεφάλαιο, επιχειρείται μια περιγραφή των συστημάτων διακυβέρνησης που εφαρμόζονται σε Ευρωπαϊκές Μητροπόλεις διαφόρων χωρών, των αρμοδιοτήτων τους και της συμβολής τους, στην αναπτυξιακή διαδικασία, την ποιότητα ζωής, την κοινωνική συνοχή κλπ. Μέσα από αυτή την παρουσίαση, περιγράφονται τα διαφορετικά οργανωτικά μοντέλα της μητροπολιτικής διακυβέρνησης που έχουν καταφέρει να πρωταγωνιστήσουν στον ανταγωνιστικό παγκόσμιο χάρτη, αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα που αφορούν τον τρόπο και τη μορφή της διακυβέρνησης που έχουν επιλέξει. Στο τέταρτο κεφάλαιο, θα αναφερθούμε σε μια ειδικότερη προσέγγιση της περίπτωσης της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αναλύοντας την υπάρχουσα κατάσταση και τις δυνατότητες να εφαρμοστεί ένα μοντέλο μητροπολιτικής διακυβέρνησης στην Ελλάδα καθώς και τους πιθανούς παράγοντες που επιτρέπουν ή περιορίζουν την πιο προηγμένη δομή της. Σκοπός της εργασίας είναι να αναδείξει τις προϋποθέσεις για μια επιτυχημένη μητροπολιτική διακυβέρνηση και όχι να αποδείξει πιο μοντέλο διακυβέρνησης είναι το πιο ιδανικό. Μέσα από αυτήν, θα παρουσιάσουμε αν η διακυβέρνηση σε μητροπολιτικό επίπεδο, μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της παγκοσμιοποίησης, της οικονομικής κρίσης, του αυξημένου ανταγωνισμού, της αυξανόμενης ανεργίας των νέων, τα ζητήματα της τεχνολογικής καινοτομίας και ανάπτυξης, της αλλαγής του κλίματος κ.α., με τα οποία έρχονται σήμερα αντιμέτωπες, οι μεγάλες πόλεις στην Ευρώπη. Μεθοδολογία Ανάπτυξης: Η μέθοδος που θα χρησιμοποιηθεί, αφορά τη βιβλιογραφική μελέτη, διαφορετικών συστημάτων μητροπολιτικής διακυβέρνησης, με βάση διάφορες μελέτες που έχουν εκπονηθεί, άρθρα που έχουν δημοσιευτεί, συνεντεύξεις φορέων ΤΑ καθώς και των εμπειριών και συμπερασμάτων που προκύπτουν από την εφαρμογή μιας διαρθρωτικής μεταρρύθμισης, όπως αυτής της μητροπολιτικής διακυβέρνησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Metropolitan Governance and Urban Development in EU Policies - Evolution and Prospects
Keywords: Τοπική ανάπτυξη; Περιφερειακός προγραμματισμός; Διακυβέρνηση; Οικονομική ανάπτυξη; Μητροπολιτική περιοχή; Μητροπολιτική διακυβέρνηση; Αστική ανάπτυξη; Βιώστιμη αστική ανάπτυξη; Πολιτική συνοχής