Το κουκλοθέατρο ως παιδαγωγικό εργαλείο στην κατάκτηση του γραμματισμού. Μια διερευνητική προσέγγιση σε παιδιά της Α΄ Δημοτικού - Μάρα, Κωνσταντίνα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν η διερεύνηση του κουκλοθέατρου, ως εκπαιδευτικού εργαλείου, στην κατάκτηση δεξιοτήτων γραμματισμού σε παιδιά της Α΄ τάξης δημοτικού. Συγκεκριμένα εξετάστηκε κατά πόσο το κουκλοθέατρο, μπορεί να προάγει τις αφηγηματικές δεξιότητες των παιδιών, και να διευκολύνει την παραγωγή γραπτού και προφορικού λόγου. Η έρευνα είχε τη μορφή της έρευνας δράσης και συγκεντρώθηκαν ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα. Το δείγμα της έρευνας ήταν 36 παιδιά, τα οποία φοιτούσαν στην Α΄ τάξη του δημοτικού σχολείου. Από αυτά 18 παιδιά αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου και 18 παιδιά την πειραματική ομάδα, στην οποία εφαρμόστηκαν 10 παρεμβάσεις κουκλοθέατρου. Αξιολογήθηκαν οι δεξιότητες παραγωγής αναδιήγησης και ελεύθερης αφήγησης των παιδιών μέσω δυο εικονογραφημένων ιστοριών. Οι αφηγήσεις μαγνητοφωνήθηκαν, κωδικοποιήθηκαν και αξιολογήθηκαν ως προς τη μακροδομή και μικροδομή. Από την ανάλυση των δεδομένων προέκυψε ότι η αξιοποίηση του κουκλοθεάτρου στην διδασκαλία της γλώσσας επέδρασε θετικά στην αφηγηματική ικανότητα των παιδιών. Επίσης δημιούργησε ένα ελκυστικό και πλούσιο σε ερεθίσματα περιβάλλον, και πλούσιο σε ερεθίσματα περιβάλλον, κινητοποιώντας τα παιδιά να παράγουν προφορικό και γραπτό λόγο.
Keywords: Δράμα στην εκπαίδευση; Δραματική τέχνη στην εκπαίδευση; Εκπαιδευτικό δράμα; Κουκλοθέατρο στην εκπαίδευση; Κουκλοθέατρο; Πρωτοβάθμια εκπαίδευση; Έρευνα δράσης; Αφηγηματικός λόγος; Γραμματισμός; Κουκλοθέατρο; Αφηγηματικός λόγος; Γραμματισμός; Πρωτοβάθμια εκπαίδευση; Δραματική τέχνη στην εκπαίδευση; Δράμα στην εκπαίδευση; Εκπαιδευτικό δράμα; Έρευνα δράσης; Δραματική τέχνη στην εκπαίδευση