Καινοτομία στην εκπαίδευση - ελληνικά δεδομένα - Κουφού, Χριστίνα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Οι πρωτόγνωρες συνθήκες των τελευταίων δύο ετών επέφεραν ριζικές αλλαγές σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας των ανθρώπων, καθώς και αναγκαστική μετατόπιση τους αποκλειστικά στον ιδιωτικό τους χώρο. Αυτό είχε ως συνέπεια όλες οι πτυχές της ζωής τους, όπως εργασία, μάθηση, ψυχαγωγία κλπ, να μεταφερθούν εξ ολοκλήρου στον χώρο του σπιτιού τους αποφεύγοντας την φυσική επαφή με άλλους ανθρώπους. Για να καταστούν αυτές οι ενέργειες εφικτές, πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξαν οι ψηφιακές τεχνολογίες και οι καινοτομίες (ψηφιακές εκπαιδευτικές πλατφόρμες, τηλεργασία, τηλεδιασκέψεις, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διαδικτυακές αγορές ακόμα και για φαρμακεία ή σούπερ μάρκετ και ψηφιακές συναλλαγές με το δημόσιο). Η καινοτομία έχει εξέχουσα θέση στις σημερινές κοινωνίες ιδίως σε επιχειρήσεις και οργανισμούς, καθώς είναι άμεσα συνυφασμένη με την πρόοδο και την οικονομική ανάπτυξη. Η εκπαίδευση, που διαχρονικά αποτελεί βασικό θεμέλιο για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας σε επίπεδο ιδεολογίας και πολιτιστικών παραμέτρων, δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη και να μην συγχρονιστεί με τα νέα δεδομένα. Οι καινοτομίες στην εκπαίδευση μπορεί να αφορούν ένα ευρύ φάσμα στοιχείων και να προσεγγίζουν διάφορες θεματικές. Το ζήτημα της καινοτομίας στην εκπαίδευση μπορεί να προκύπτει από διάφορες πηγές, όπως είναι διάφορες μεταβολές στο πλαίσιο της κοινωνίας, αλλαγές στην οικονομία, στην αγορά εργασίας κ.ά. Όποια και να είναι όμως η αφορμή, το μόνο σίγουρο είναι ότι δημιουργείται επιτακτική ανάγκη για σχεδιασμό, ένταξη και υλοποίηση καινοτομιών στο εκπαιδευτικό αναλυτικό πρόγραμμα. Ως εκ τούτου, η παρούσα εργασία έχει ως βασικό στόχο την εξέταση και αξιολόγηση της καινοτομίας στην εκπαιδευτική διαδικασία. Στην αρχή, γίνεται μια εκτενής αναφορά σε ότι αφορά την καινοτομία στην εκπαίδευση σε θεωρητικό επίπεδο αλλά και σε δεδομένα που υπάρχουν μέχρι σήμερα και στη συνέχεια ακολουθεί το ερευνητικό μέρος της εργασίας όπου πραγματοποιείται μια έρευνα σε εν ενεργεία εκπαιδευτικούς και εξετάζονται οι απόψεις τους από την έως τώρα εργασιακή τους εμπειρία αναφορικά με το κομμάτι της καινοτομίας. Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε για τη μελέτη είναι η ποσοτική και έγινε με τη χρήση ερωτηματολογίου, το οποίο μοιράστηκε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 71 εκπαιδευτικοί οι οποίοι απάντησαν το ερωτηματολόγιο σύμφωνα με τις απόψεις, τις πεποιθήσεις και την έως τώρα εργασιακή τους εμπειρία. Τα αποτελέσματα της έρευνας μαζί με τα συμπεράσματα που διεξήχθησαν παρουσιάζονται αναλυτικά στο ερευνητικό μέρος της εργασίας.
Αριθμός Εισαγωγής: 013453 cd
Keywords: Εκπαιδευτικές καινοτομίες -- Ελλάδα; Εκπαιδευτική αλλαγή -- Ελλάδα; Εκπαιδευτική τεχνολογία -- Ελλάδα; Εκπαιδευτικός σχεδιασμός -- Ελλάδα; Σχολικής βελτίωσης προγράμματα -- Ελλάδα; Καινοτομία; Εκπαίδευση; Νέες τεχνολογίες; Επιμόρφωση; Innovation; Education; New technologies; Training