Οι Ευρωπαϊκές κατευθύνσεις για την Κοινωνική Πολιτική και η προσαρμογή τους σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης: Η περίπτωση του Δήμου Σπάρτης - Λαμπρινός, Περικλής (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Οι ραγδαίες δημογραφικές και οικονομικές εξελίξεις των τελευταίων δεκαετιών έχουν επιφέρει μια σειρά από δομικές αλλαγές στον ιστό των σύγχρονων κοινωνιών, διαταράσσοντας σημαντικά τις ισορροπίες σε όλα τα επίπεδα. Ο υπερπληθυσμός, η έντονη αστικοποίηση και οι μεταναστευτικές ροές έχουν δημιουργήσει μια «ασφυκτική» ατμόσφαιρα στα αστικά κέντρα. Στις δεδομένες συνθήκες εκ των πραγμάτων η κοινωνική πολιτική τίθεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, ιδιαίτερα δε όσον αφορά τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, δεδομένες και της προτεραιότητας που δίνεται στην περιφερειακή ανάπτυξη και την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση στα πλαίσια της Ε.Ε. Η παρούσα εργασία ανέλυσε την υπάρχουσα κατάσταση όσον αφορά την κοινωνική πολιτική στους ΟΤΑ και τις τάσεις που διαμορφώνονται. Εξάλλου, καθίσταται σαφές πως οι δράσεις κοινωνικού περιεχομένου είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τις επικρατούσες συνθήκες και τις ανάγκες κάθε εποχής και περιοχής
European imperatives for Social Policy and their integration at the Local Government: Case study of Municipality of Sparta
Αρ. Εισ.: 157 cd
Keywords: Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της -- Κοινωνική πολιτική; Κοινωνική πολιτική -- Ελλάδα -- Δήμος Σπάρτης; Τοπική αυτοδιοίκηση -- Κοινωνική πολιτική -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Τοπική Αυτοδιοίκηση; Κοινωνική πολιτική; Local Government; Social policy