Η Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση ως μέσο ανάπτυξης κοινωνικών δεξιοτήτων σε παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες - Τσιούλου, Δήμητρα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως στόχο να διερευνήσει τον ρόλο της Δραματικής τέχνης στην εκπαίδευση και τη συμβολή της στην ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων σε μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές δυσκολίες. Η Δραματική τέχνη προσφέρει σπουδαία οφέλη στους μαθητές που παρουσιάζουν δυσκολίες στην κοινωνική αλληλεπίδραση, καθώς τα υποκείμενα εκφράζονται ελεύθερα, συνεργάζονται και χρησιμοποιούν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους. Πρόκειται για μια έρευνα δράσης χρησιμοποιώντας ποιοτικές μεθόδους για τη συλλογή δεδομένων, όπως είναι το ημερολόγιο του παρατηρητή, τα τεκμήρια των μαθητών που προκύπτουν από τις δραστηριότητες τους και οι προσωπικές αφηγήσεις των υποκειμένων της παρέμβασης. Η έρευνα θα διεξαχθεί σε ένα κέντρο μελέτης ειδικό θεραπευτήριο, στο οποίο εργάζεται η ερευνήτρια, και βρίσκεται στην περιοχή τους Άργους Αργολίδας. Ολοκληρώνοντας, στον σχεδιασμό της έρευνας περιλαμβάνεται η πραγματοποίηση δώδεκα παρεμβάσεων σε διάστημα τριών μηνών, όπου οι μαθητές και οι μαθήτριες θα συμμετέχουν σε θεατροπαιδαγωγικές δράσεις. Ακολουθεί η καταγραφή και η ανάλυση των δεδομένων που συλλέχθηκαν και η διατύπωση των συμπερασμάτων. Η ενίσχυση της συνεργασίας, της ενσυναίσθησης και της επικοινωνίας αποτελούν τις κύριες δεξιότητες, στις οποίες σημειώθηκε πρόοδος. Τέλος, επιδίωξη της παρούσας έρευνας αποτελεί να συμβάλλει στη συζήτηση για τη σημασία των θεατροπαιδαγωγικών δραστηριοτήτων και της χρήσης των δραματικών τεχνικών στην εκπαίδευση, ειδικά σε μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες. Φιλοδοξεί να προσφέρει πολύτιμα δεδομένα που θα ωθήσουν την ανάπτυξη μελλοντικών θεατροπαιδαγωγικών προγραμμάτων.
Keywords: Δραματική τέχνη; Κοινωνικές δεξιότητες; Παιδιά με ειδικές ανάγκες - Εκπαίδευση; Συμπερίληψη; Εκπαιδευτικό δράμα; Ποιοτική έρευνα; Ενσυναίσθηση; Δραματική Τέχνη; κοινωνικές δεξιότητες; κοινωνικοποίηση; επικοινωνία; ενσυναίσθηση; συνεργασία; ομάδα; ειδικές εκπαιδευτικές δυσκολίες