Από την αειφόρο / βιώσιμη στην ολοκληρωμένη αγροτική ανάπτυξη. Μελέτη περίπτωσης: Τα ολοκληρωμένα προγράμματα ανάπτυξης αγροτικού χώρου του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Πελοποννήσου στο Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης 2000-2006 - Κανάκης, Δημήτριος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2009)
Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρούνται σημαντικές αλλαγές στην διάρθρωση του αγροτικού χώρου, τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα την δημιουργία οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών καταστάσεων ανισορροπίας. Οι παραδοσιακές παραγωγικές δραστηριότητες εκμετάλλευσης φυσικών πόρων (γεωργία, δασοκομία) και ακάλυπτων περιοχών (βοσκοτόπια) δεν αποτελούν πλέον τις μόνες διαστάσεις ανάπτυξης της υπαίθρου, δεδομένου ότι η ύπαιθρος σταδιακά αναδεικνύει τον πολυλειτουργικό της ρόλο. Η ολοκληρωμένη ανάπτυξη της υπαίθρου καθίσταται στρατηγικός στόχος καθώς επιδιώκει μια πιο πλήρη και πολύπλευρη μορφή ανάπτυξης για τον αγροτικό χώρο, η έννοια του οποίου απομακρύνεται από τον καθαρά παραδοσιακό του χαρακτήρα. Η διαχείριση των ορεινών περιοχών του πλανήτη αποτελεί αναγκαιότητα καθώς διακυβεύεται η ίδια η ύπαρξη τους, ως οντότητες οι οποίες αποτέλεσαν βασικό παράγοντα επιβίωσης και προόδου για το ανθρώπινο είδος στον πλανήτη . Τα Ολοκληρωμένα Προγράμματα Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Πελοποννήσου (Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης 2000-2006), επιδιώκοντας να παρέμβουν στην αντιστροφή της τάσης συρρίκνωσης και υποβάθμισης των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών της Περιφέρειας Πελοποννήσου, και στοχεύοντας στην άμβλυνση των παραγωγικών και δημογραφικών προβλημάτων των περιοχών αυτών, υλοποιούν παρεμβάσεις ολοκληρωμένης ανάπτυξης με τη συμμετοχή του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Κύριο χαρακτηριστικό αναδεικνύεται η τάση αγροτουριστικής ανάπτυξης των περιοχών αυτών, με την εκδήλωση μεγάλου ενδιαφέροντος και συμμετοχή του ιδιωτικού επενδυτικού κοινού (γεωργών και μη γεωργών) στην δημιουργία υποδομών τουρισμού .
Μ.Δ.Ε. 33
Keywords: Επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις -- Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της; Βιώσιμη ανάπτυξη; Αειφόρος ανάπτυξη; Αγροτική ανάπτυξη; Περιφέρεια Πελοποννήσου; Κοινοτικά πλαίσια στήριξης; Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης