Ανασχεδιασμός του υφιστάμενου μοντέλου συμβάσεων Δημοσίου : η περίπτωση προμηθειών προϊόντων ευρείας κατανάλωσης - Γουρλής, Ιωάννης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Σκοπός αυτής της εργασίας είναι ο ανασχεδιασμός της διαδικασίας των ηλεκτρονικών δημοσίων συμβάσεων, ώστε να γίνουν πιο εύκολες, πιο γρήγορες και πιο ανταγωνιστικές για καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα, εξειδικεύοντας στην περίπτωση της προμήθειας προϊόντων ευρείας κατανάλωσης. Στην προσπάθεια αυτή αναλύουμε δύο μοντέλα. Το ένα βελτιώνει την υπάρχουσα κατάσταση ακολουθώντας την υπάρχουσα δομή, ενώ το άλλο προτείνει ένα τελείως διαφορετικό μοντέλο που βασίζεται στις μεγάλες δυνατότητες των ΤΠΕ και λειτουργεί σαν ένας κεντρικός διαγωνισμός του δημοσίου σε μόνιμη και αέναη λειτουργία, επιτρέποντας συγχρόνως την αποκεντρωμένη και ανεξάρτητη χρήση από κάθε υπηρεσία και οργανισμό. Ειδικότερα το δεύτερο σύστημα βασίζεται στις εξής τρεις αρχές. Πρώτον, στην απεμπλοκή κατά τη διάρκεια της διενέργειας των διαγωνισμών των ελέγχων για τη συμμετοχή των προμηθευτών. Δεύτερον, στην κατάργηση των ελέγχων των τεχνικών προδιαγραφών κατά τη διάρκεια των διαγωνισμών μέσω κατηγοριοποίησης και πρότυπων μελετών. Τρίτον, στην εκ βάθρων διαφορετική λογική της ίδιας της δομής του προγράμματος. Στόχος είναι η απλοποίηση των προμηθειών του δημοσίου μέσω αυτοματοποιήσεων, η οποία οδηγεί σε εξοικονόμηση χρόνου καθώς και ανθρώπινων πόρων, προφέροντας συγχρόνως διασφαλίσεις που να εγγυώνται την απόλυτη διαφάνεια. Τα οφέλη είναι για όλους τους συμμετέχοντες. Για το δημόσιο εξοικονόμηση με μείωση δαπανών και διοικητικού κόστους. Για τους προμηθευτές μεγάλη απλοποίηση διαδικασιών χωρίς μετακινήσεις, δημιουργώντας λύσεις one-stop-shop. Τέλος προτείνεται τα μοντέλα να λειτουργούν παράλληλα, καλύπτοντας όλα τα είδη των ηλεκτρονικών δημοσίων συμβάσεων.
Redesign of the existing model of public procurement: the case study of general consumption products
Keywords: Δημόσιες συμβάσεις--Ελλάδα; Κρατικές προμήθειες; Δημόσια διοίκηση--Ελλάδα; Δημόσιες; Συμβάσεις; Ηλεκτρονικές; Προμήθειες; Ανασχεδιασμός