Neets και δια βίου μάθηση: διερευνώντας το εγχείρημα της ένταξης - Ψυχουντάκη, Δέσποινα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι η διερεύνηση της τρέχουσας κατάστασης της νεανικής ανεργίας και του φαινομένου των ΝΕΕΤ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα, οι διαφοροποιήσεις που προέκυψαν από την οικονομική κρίση ανάμεσα στον ευρωπαϊκό Βορρά και τον μεσογειακό Νότο, καθώς και η πιθανότητα η Δια Βίου Μάθηση να αποτελέσει μια βιώσιμη λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Η παρούσα μελέτη συνδυάζει τη βιβλιογραφική επισκόπηση με τη συλλογή, ανάλυση και ερμηνεία ποσοτικών δεδομένων, επιδιώκοντας μια σφαιρική κατανόηση του υπό εξέταση φαινομένου. Από τα αποτελέσματα της μελέτης προκύπτουν τα εξής: Παρά τη σημαντική βελτίωση που σημειώθηκε στα συνολικά ποσοστά ανεργίας και ΝΕΕΤ κατά την τελευταία δεκαετία, εξακολουθούν να παρατηρούνται σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. (βορρά-νότου) υποδηλώνοντας τις άνισες επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης καθώς και την ύπαρξη δομικών /διαρθρωτικών ζητημάτων στις οικονομίες και τα κράτη πρόνοιας. Η Δια Βίου Μάθηση και η ΕΕΚ αποκτούν αύξουσα σημασία, καθώς επιχειρούν να γεφυρώσουν την Εκπαίδευση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Η συνεισφορά τους στην (επαν)ένταξη των ανέργων και των νέων ΝΕΕΤ κρίνεται κομβικής σημασίας και γίνεται στρατηγική της Ε.Ε. Ωστόσο, συνιστούν «αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη» για την αντιμετώπιση του φαινομένου ΝΕΕΤ, αφού είναι πολυδιάστατο και απαιτείται συνδυασμός ενεργητικών πολιτικών για την επίτευξη ατομικής ευημερίας, οικονομικής προόδου και κοινωνικής συνοχής.
Αριθμός Εισαγωγής: 014110 cd
Keywords: Νεολαία -- Απασχόληση -- Ελλάδα; Νεολαία -- Απασχόληση -- Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της; Ανεργία -- Ελλάδα; Ανεργία -- Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της; Συνεχιζόμενη εκπαίδευση -- Ελλάδα; Κοινωνικός αποκλεισμός -- Ελλάδα; Οικονομική ύφεση -- 2010- -- Ελλάδα; Εκπαιδευτική κοινωνιολογία -- Ελλάδα; Νεανική ανεργία; ΝΕΕΤ; Δια βίου μάθηση; Youth unemployment; Lifelong learning