Εφαρμογή καινοτομιών και καλών πρακτικών στο Δημόσιο Τομέα - Η περίπτωση της Κρήτης - Κοτρωνάκης, Γεώργιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η καινοτομία διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο τόσο στον μετασχηματισμό όσο και στον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα, καθιστώντας τον πιο αποδοτικό, εξασφαλίζοντας τη διαφάνεια και επιτυγχάνοντας την παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου προς τους πολίτες. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι προκλήσεις που συνοδεύουν την εφαρμογή καινοτόμων ιδεών και πρακτικών στον τομέα της δημόσιας διοίκησης. Ενδεικτικά, κάποιες από αυτές περιλαμβάνουν συνθήκες που συνεπάγονται τη διοικητική δυσκαμψία, την αντίσταση σε οτιδήποτε διαφορετικό, την έλλειψη προσωπικού με εξειδικευμένη γνώση, την αβεβαιότητα προς τα αποτελέσματα που προκύπτουν αλλά και τις πολιτικές παρεμβάσεις. Η παρούσα εργασία έχει ως κύριο αντικείμενο την εφαρμογή καινοτομιών και καλών πρακτικών στον δημόσιο τομέα, εστιάζοντας στην περίπτωση της Κρήτης ως μελέτη περίπτωσης. Μέσα από την παρουσίαση συγκεκριμένων παραδειγμάτων, ερευνώνται οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες που προσφέρει η εφαρμογή καινοτόμων λύσεων, τόσο σε επίπεδο τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης όσο και στη συνεργασία με κεντρικούς φορείς. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη συμβολή των ψηφιακών τεχνολογιών, στις έξυπνες πόλεις, στην αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στις βέλτιστες πρακτικές που έχουν εφαρμοστεί στην Κρήτη, όπως το παράδειγμα του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου. Σκοπός της μελέτης είναι να αναδείξει τον ρόλο της καινοτομίας ως μοχλό βελτίωσης της δημόσιας διοίκησης και να εντοπίσει κρίσιμους παράγοντες επιτυχίας και εμπόδια που χρήζουν αντιμετώπισης. Μέσα από την ανάλυση της περίπτωσης της Κρήτης, επιχειρείται να αναδειχθεί ένα λειτουργικό πλαίσιο υιοθέτησης καινοτόμων πρακτικών, το οποίο μπορεί να αποτελέσει οδηγό για άλλες περιοχές και δημόσιους οργανισμούς στην Ελλάδα.
Implementation of innovations and good practices in the Public Sector - The case of Crete
Αρ. Εισ.: 181 cd
Keywords: Δημόσια διοίκηση -- Ελλάδα; Διοίκηση και οργάνωση προσωπικού; Εργασία και εργαζόμενοι; Κοινωνία της πληροφόρησης; Τεχνολογικές καινοτομίες; Καινοτομία; Πρωτοβουλία; Ψηφιακή τεχνολογία; Αλληλεπίδραση; Συνεργασία; Συμμετοχή; Innovation; Ιnitiative; Digital technology; Interaction; Cooperation; Participation