ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΧΟΡΟ - Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ - Μαχαίρα, Ελένη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Η παρούσα εργασία διερευνά τις στάσεις Καθηγητών Φυσικής Αγωγής (ΚΦΑ) από την περιφέρεια Πελοποννήσου για τη διδασκαλία του αντικειμένου του Ελληνικού Παραδοσιακού Χορού στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής (ΦΑ), αναφορικά με την συμπερίληψη παιδιών με αναπηρία (ΑμεΑ) και παιδιών με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες (ΕΕΑ), Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ήταν εκατόν δύο (102) ΚΦΑ. Χρησιμοποιήθηκε ερευνητικό εργαλείο (ερωτηματολόγιο) που επελέγη μετά από ανασκόπηση της βιβλιογραφίας. Το ερωτηματολόγιο περιλαμβάνει δύο ενότητες. Η πρώτη καταγράφει δημογραφικά χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων και η δεύτερη καταγράφει τις θετικές και αρνητικές στάσεις τους. Συμπληρωματικά προς το ερωτηματολόγιο, πραγματοποιήθηκαν πέντε (5) ημιδομημένες συνεντεύξεις με ΚΦΑ που έχουν ειδικότητα Ελληνικού Παραδοσιακού Χορού. Οι 102 συμμετέχοντες βρέθηκε ότι είχαν κατά μέσο όρο υψηλό βαθμό συμφωνίας με τις απόψεις ότι η συμπερίληψη των μαθητών ΑμεΑ/με ΕΕΑ στους παραδοσιακούς χορούς βοηθά τους μαθητές χωρίς αναπηρία να αποκτήσουν περισσότερες γνώσεις για τα άτομα με αναπηρία, έχει θετική επίδραση στην ανάπτυξη της προσωπικότητας των μαθητών με αναπηρία, διδάσκει συνεργασία, βοηθά τους μαθητές να είναι αλληλέγγυοι, βοηθά να συναναστρέφονται με άτομα με αναπηρία και νουθετεί τους μαθητές για μεγαλύτερη ανοχή. Κατά μέσο όρο προς την κατεύθυνση της διαφωνίας είναι οι απόψεις ότι η συμπερίληψη κάνει τον προγραμματισμό και την προετοιμασία του μαθήματος πιο δύσκολη, ότι η συμπερίληψη δυσκολεύει την διδασκαλία του μαθήματος, πως οι μαθητές με αναπηρία βιώνουν την διάκριση και πως καθυστερεί τη διδασκαλία και την συνολική πρόοδο του μαθήματος. Τα διάφορα δημογραφικά χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων, όπως το φύλο, η επιμόρφωση που έχουν παρακολουθήσει, τα χρόνια προϋπηρεσίας κ.α. δεν βρέθηκαν να επηρεάζουν με στατιστικά σημαντικό τρόπο τις στάσεις αναφορικά με τα θετικά και αρνητικά αποτελέσματα που επιφέρει η συμπερίληψη παιδιών ΑμεΑ και με ΕΕΑ σε τυπικές τάξεις του μαθήματος της ΦΑ όταν διδάσκεται το αντικείμενο του Ελληνικού Παραδοσιακού Χορού. Αντίθετα, η ηλικία επηρεάζει τις στάσεις των ΚΦΑ, με τους νεότερους να έχουν πιο θετικές στάσεις. Οι ΚΦΑ με ειδικότητα Ελληνικού Παραδοσιακού Χορού, όπως προέκυψε από την ποιοτική αξιολόγηση των ημιδομημένων συνεντεύξεων, αναγνωρίζουν τις δυσκολίες που υπάρχουν αλλά επικαλούνται την εμπειρία τους, αναγνωρίζουν την σημαντικότητα της διδασκαλίας του χορού ως αντικείμενο για την συμπερίληψη και δηλώνουν ότι έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους, θεωρώντας πως μπορούν να διαχειριστούν τους μαθητές αυτούς και συνολικότερα την τάξη αποτελεσματικά στο πλαίσιο της συμπερίληψης.
INCLUSION IN TRADITIONAL DANCE - THE ROLE OF THE PHYSICAL EDUCATION TEACHER
Keywords: Φυσική αγωγή για παιδιά με ειδικές ανάγκες; Ενταξιακή εκπαίδευση; Ενσωμάτωση στην εκπαίδευση; Διακρίσεις στον αθλητισμό; Καθηγητές φυσικής αγωγής--Στάσεις; Καθηγητές Φυσικής Αγωγής - Εκπαίδευσή των; Κινητική μάθηση; Χοροθεραπεία; Physical education for children with disabilities; Inclusive education; Mainstreaming in education; Discrimination in sports; Physical education teachers - Attitudes; Physical education teachers--Training of; Motor learning; Dance therapy; Συμπερίληψη; Φυσική αγωγή; Ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες; Παραδοσιακός χορός; Inclusion; Physical education; Special educational needs; Traditional dance