Οικογένεια Παπατσώνη: Δημήτριος Α. Παπατσώνης (1798-1825)-Παναγιώτης Α. Παπατσώνης (1800-1888)-Ιωάννης Α. Παπατσώνης (1802-1871):Τρεις παράλληλες πορείες - Αργυροηλιόπουλος, Γεώργιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Η οικογένεια Παπατσώνη ήταν μία ισχυρή προυχοντική οικογένεια της Μεσσηνίας στα τέλη του 18ου και τον 19ο αιώνα. Ιδρυτής της ο παπα-Δημήτρης Τσώνης (Παπατσώνης), προεστός της επαρχίας Εμπλακίων. Τον διαδέχτηκε ο γιος του Αναγνώστης Ανδρέας Παπατσώνης και αυτόν οι γιοί του Δημήτριος, Παναγιώτης και Ιωάννης που συμμετείχαν στην Επανάσταση του 1821 ως οπλαρχηγοί και πολιτικοί. Ο Δημήτριος πέθανε ηρωικά στη μάχη των Τρικόρφων (Ιούνιος 1825) κατά του Ιμπραήμ. Οι αδελφοί Παναγιώτης και Ιωάννης μετά την επανάσταση ανέλαβαν στρατιωτικά και πολιτικά αξιώματα. Η οικογένεια Παπατσώνη τιμήθηκε από την ελληνική πολιτεία, αλλά κυρίως τιμάται και αναγνωρίζεται από την τοπική κοινωνία της Μεσσηνίας.
Keywords: Οικογένεια Παπατσώνη; Παπατσώνης, Δημήτριος Α., 1798-1825; Παπατσώνης, Παναγιώτης Α., 1800-1888; Παπατσώνης, Ιωάννης Α., 1802-1871; Ελλάδα -- Ιστορία -- 1453-1821; Ελλάδα -- Ιστορία -- Αγώνας για την Ανεξαρτησία, 1821-1829; Μεσσηνία (Ελλάδα) -- Ιστορία; Παπατσώνης; Εμπλάκια; Ναζήρι; Προεστός; Οπλαρχηγός; Ελληνική Επανάσταση 1821; Τρίκορφα; Απομνημονεύματα; Papatsonis; Emplakia; Naziri; Provost; Chieftain; Greek Revolution 1821; Trikorfa; Memoirs