Τουρκικά Μαχητικά Αεροσκάφη, Παραβάσεις Κ.Ε.Κ. και Παραβιάσεις Ε.Ε.Χ.: Ανάλυση και διαχείριση κινδύνων - Λεβέντης, Μαρίνος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2019)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία εξετάζονται και αναλύονται οι κίνδυνοι που δύνανται να εμφανιστούν, κατά την διάρκεια μας πτήσης ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών, στην προσπάθειά τους να αναγνωρίσουν – αναχαιτίσουν τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία έχουν εισέλθει στο FIR Αθηνών, είτε παραβαίνοντας τους διεθνείς Κανόνες Εναέριας Κυκλοφορίας, είτε παραβιάζοντας τον ελληνικό Εθνικό Εναέριο Χώρο. Για την επίτευξη των σκοπών της έρευνας, χρησιμοποιήθηκαν διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία που αφορούν τις παραβάσεις Κ.Ε.Κ - παραβιάσεις Ε.Ε.Χ. την περίοδο 1985-2018, και δεδομένα, τα οποία συλλέχθηκαν με τη χρήση ερωτηματολογίου. Επίσης, αναλύθηκε η μελέτη περίπτωσης πραγματικού περιστατικού παραβίασης του ελληνικού Ε.Ε.Χ. και παράβασης των Κ.Ε.Κ., όπως και η επικινδυνότητα μίας πτήσης Scramble ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών. Η ανάλυση αναπτύχθηκε με τη χρήση της διαγραμματικής μεθόδου CORAS. Μέσω της ποσοτικής και ποιοτικής ανάλυσης, αναδείχθηκαν ως κυριότεροι οι κίνδυνοι της αδυναμίας αποτελεσματικής αναγνώρισης – αναχαίτισης, της απώλειας επιχειρησιακής διαθεσιμότητας Α/Φ και της απώλειας ή τραυματισμού του Ιπταμένου. Τα αποτελέσματα που προέκυψαν καταδεικνύουν πως οι κίνδυνοι είναι αποδεκτοί αλλά χρήζουν παρακολούθησης λόγω της αυξανόμενης έντασής τους.
Turkish Aircrafts, Infringement of Air Traffic Management rules and Violations of Greek airspace: Risk analysis and management
Keywords: Διαχείριση κινδύνου; Κίνδυνος; Εναέρια κυκλοφορία; Μαχητικά αεροσκάφη; Πτήση Scramble; Παραβίαση Κ.Ε.Κ.; Παραβίαση Ε.Ε.Χ.; Ανάλυση κινδύνων; Μέθοδος CORAS