ΕΜΠΟΔΙΑ ΚΑΙ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ: ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ - Μπαλτούμας, Απόστολος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Σκοπός της εργασίας ήταν να διερευνήσει τις απόψεις των εκπαιδευτικών Φυσικής Αγωγής σχετικά με τα εμπόδια και τους διευκολυντές στην Προσαρμοσμένη Φυσική Αγωγή στις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ). Για την διεξαγωγή του ερευνητικού σχεδιασμού της εργασίας χρησιμοποιήθηκε η ημιδομημένη συνέντευξη με στόχο την αναλυτικότερη και εις βάθος κατανόηση των απόψεων των εκπαιδευτικών. Στο δείγμα της έρευνας πήραν μέρος δώδεκα εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής οι οποίοι εργάζονταν σε Ειδικά Σχολεία του δημόσιου τομέα. Η έρευνα εστίασε σε όλους τους πιθανούς παράγοντες, που μπορεί να επηρεάσουν τους εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής, να παρέχουν τη δυνατότητα στους μαθητές με αναπηρία να συμμετέχουν και να βιώσουν τα οφέλη που προκύπτουν από μάθημα της Φυσικής Αγωγής. Όπως προέκυψε από τα αποτελέσματα της έρευνας, οι εκπαιδευτικοί δίνουν σημασία στις εγκαταστάσεις του σχολείου, στην υλικοτεχνική υποδομή και στον εξοπλισμό που τους παρέχετε προκειμένου να προσαρμόσουν το μάθημα της Φυσικής Αγωγής και τους στόχους του, στις δυνατότητες και τις ανάγκες των παιδιών με αναπηρίες. Θεωρούν ότι τα σχολικά κτίρια είναι προσβάσιμα, ωστόσο, η έλλειψη επιχορηγήσεων δυσχεραίνει το έργο τους. Επίσης, η υποστήριξη της οικογένειας κρίνεται ως ένας σημαντικός παράγοντας για την Προσαρμοσμένη Φυσική Αγωγή σε συνδυασμό με τη συνεχή κατάρτιση του εκπαιδευτικού προσωπικού.
Barriers and Facilitators for Adapted Physical Education: Physical educators’ perspectives.
Keywords: Φυσική αγωγή για παιδιά με ειδικές ανάγκες; Εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής - Επιμόρφωσή των; Αθλητισμός για άτομα με ειδικές ανάγκες; Ειδική εκπαίδευση - Κινητική μάθηση; Ειδική εκπαίδευση - Προγράμματα δραστηριοτήτων; Αντιληπτική-κινητική μάθηση; Physical education for children with disabilities; Special education teachers - Training of; Sports for people with disabilities; Special education - Motor learning; Special education - Activity programs; Perceptual-motor learning; Προσαρμοσμένη Φυσική Αγωγή; Εμπόδια και διευκολυντές; Παιδιά με αναπηρίες; Adapted Physical Education; Barriers and facilitators; Children with disabilities