Γνώσεις, αντιλήψεις και προθέσεις φοιτητών όσον αφορά τη δωρεά οργάνων και μυελού των οστών για μεταμόσχευση. Ο ρόλος της ενημέρωσης στη δωρεά μυελού των οστών. - Ευστρατίου, Ιωάννα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2014)
Οι στόχοι της ερευνητικής μελέτης ήταν: α) H μελέτη των γνώσεων και των αντιλήψεων των φοιτητών γύρω από τη δωρεά οργάνων και μυελού των οστών, β) H διερεύνηση ενδεχόμενης επίδρασης διαφόρων παραγόντων στην πρόθεση της δωρεάς και γ) Η επίδραση του ρόλου της ενημέρωσης στη δωρεά μυελού των οστών. Υλικό και μέθοδος: Η έρευνα διεξήχθη στη σχολή Επιστημών Ανθρώπινης Κίνησης και Ποιότητας Ζωής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στη Σπάρτη. Συγκεκριμένα, στα τμήματα Νοσηλευτικής και Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού. Το δείγμα αποτέλεσαν 400 προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές και χρησιμοποιήθηκε ερωτηματολόγιο (2008) το οποίο παραχωρήθηκε από τον Καθηγητή Ι. Χλιαουτάκη. Η συλλογή των δεδομένων συνδυάστηκε με ενημέρωση πάνω στη δωρεά μυελού των οστών και την επί τόπου δυνατότητα να γίνει κάποιος δωρητής, ενώ διήρκησε από τον Οκτώβριο του 2013 έως και το Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Εφαρμόστηκε περιγραφική στατιστική ανάλυση. Αποτελέσματα: Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων είναι θετική ως προς τη δωρεά οργάνων και μυελού των οστών. Βασική αιτία είναι η βοήθεια προς το συνάνθρωπο. Κυριότερος λόγος για τη μη υπογραφή κάρτας εθελοντή δότη μυελού των οστών καταδείχθηκε η ανάγκη επιπλέον ενημέρωσης. Το φύλο, η σχολή φοίτησης, το έτος, οι επαρκείς γνώσεις και η θετική στάση του συγγενικού και οικογενειακού περιβάλλοντος σχετίζονται σημαντικά με το γεγονός της απόφασης να γίνει κάποιος τελικά εθελοντής δωρητής μυελού των οστών. Ευρήματα: Όσο καλύτερη ενημέρωση έχει κάποιος για το θέμα της δωρεάς και μεταμόσχευσης μυελού των οστών τόσο θετικότερη είναι και η στάση του. Η ενημέρωση στη δική μας μελέτη οδήγησε το 41,75% των ερωτηθέντων στην απόφαση να γίνουν εθελοντές δωρητές μυελού των οστών.
Keywords: Δωρεά οργάνων, ιστών, κ.λ.π.; Σπουδαστές - Απόψεις; Μεταμόσχευση - Ευαισθητοποίηση; Ενημέρωση; Δωρεά οργάνων; Μυελός των οστών; Μεταμόσχευση; Φοιτητές; Γνώσεις; Αντιλήψεις; Ενημέρωση; Organ donation; Bone marrow transplantation; Students; Knowledge; Perceptions; Information