Τα ρητορικά προγυμνάσματα του Γεωργίου Παχυμέρη: Απόδοση στα νέα ελληνικά - σχολιασμός - Χρόνη, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Η παρούσα εργασία πραγματεύεται μέρος του ρητορικού έργου του Γεωργίου Παχυμέρη με τίτλο «Μελέται εἰς τὰ προγυμνάσματα». Στόχο έχει την απόδοση του κειμένου στα νέα ελληνικά και τον σχολιασμό των δεκαεπτά ρητορικών ασκήσεων, που ακολουθούν το πρότυπο του Αφθόνιου του Αντιοχέως. Η εργασία διαιρείται σε τέσσερις ενότητες. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στη ρητορική και τη θέση της στο βυζαντινό εκπαιδευτικό σύστημα, αφού η γνώση της ήταν απαραίτητο προσόν για να κατακτήσει κάποιος κρατικά αξιώματα και κοινωνική καταξίωση. Δίνεται έμφαση στα προγυμνάσματα, τα οποία εισήγαγαν τους μαθητές στη ρητορική. Έπειτα γίνεται αναφορά στον βίο και τη συγγραφική παραγωγή του λόγιου και διδασκάλου Γεωργίου Παχυμέρη, μια μορφής της Παλαιολόγειας περιόδου με έξοχο πνεύμα και ποικίλα ενδιαφέροντα. Στην τρίτη ενότητα παρατίθεται το πρωτότυπο κείμενο σύμφωνα με την έκδοση του Christian Walz στον πρώτο τόμο του έργου Rhetores Graeci το 1832 και γίνεται η απόδοση του κειμένου στα νέα ελληνικά. Στο τελευταίο μέρος εξετάζουμε κατά πόσο ο Παχυμέρης είναι πιστός στον Αφθόνιο, αναλύεται το περιεχόμενο των ρητορικών ασκήσεων, η δομή, το ύφος τους και την πρόσληψη της αρχαιότητας.
Keywords: Παχυμέρης, Γεώργιος -- 1242-περίπου 1310 -- Ερμηνεία και κριτική; Παχυμέρης, Γεώργιος -- 1242-περίπου 1310 -- Μεταφράσεις στα νέα ελληνικά; Παχυμέρης, Γεώργιος --1242-περίπου 1310 -- Μελέται εις τα προγυμνάσματα; Ρητορική -- Πρώιμες εργασίες μέχρι το 1800; Ομιλίες, λόγοι, κλπ., Ελληνικοί -- Ιστορία και κριτική; Ρητορική; Προγυμνάσματα; Ρητορικές ασκήσεις; Γεώργιος Παχυμέρης; Εγκύκλιος παιδεία; Ανώτερη εκπαίδευση; Ύστερη αρχαιότητα; Παλαιολόγεια περίοδος; Πρόσληψη; Rhetoric; Progymnasmata; Rhetorical exercises; Georgios Pachymeres; Enkyklios paideia; Higher education; Late antiquity; Palaeologan period; Reception