H απειλή της τρομοκρατίας και ο επιχειρησιακός σχεδιασμός ασφάλειας σε μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις - Μελέτη περίπτωσης: Ολυμπιακοί Αγώνες “Αθήνα 2004”. - Μπόμπος, Γεώργιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2015)
Ο σκοπός της παρούσας εργασίας, είναι να αποτυπώσει μέσω ποιοτικής ανάλυσης τον σχεδιασμό και την τεχνογνωσία που χρησιμοποιήθηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας 2004, προκειμένου να διασφαλιστεί η ακεραιότητα και η ομαλή διεξαγωγή των αγώνων. Σκιαγραφήθηκε η απειλή της τρομοκρατίας που ήταν έντονη την εποχή διεξαγωγής των αγώνων, αναλύθηκαν οι κοινωνικές και οργανωτικές συνιστώσες που ελήφθησαν σοβαρά υπόψη από τους διοργανωτές ασφάλειας των αγώνων, προκειμένου να πλαισιωθούν αποτελεσματικά οι αναγνωρισθείσες απειλές. Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός περιγράφηκε από τους συνεντευξιαζόμενους και αναλύθηκε στο σημείο που επέτρεπε η απορρητότητα των λαμβανουσών πληροφοριών. Οι δέκα (10) συμμετέχοντες καθόρισαν τις θεματικές ενότητες που αναδύθηκαν μέσω της ποιοτικής ανάλυσης ενώ ενσωματώθηκαν στα αποτελέσματα της μελέτης. Οι σχηματισθείσες θεματικές ενότητες αποτέλεσαν κομμάτι της κριτικής ανάλυσης που διενεργήθηκε και εξέτασε τις τάσεις που αναδύθηκαν μέσω των ηχογραφημένων συνεντεύξεων. Ως μεθοδολογικό εργαλείο η παρατήρηση και η κριτική σκοπιά του ερευνητή, συνετέλεσαν στο να αποδοθεί εννοιολογικά η ερμηνεία του επιχειρησιακού σχεδιασμού. Τα αποτελέσματα ανέδειξαν ότι στο σημείο που αναγνωρίζεται μία απειλή δύναται να αντιμετωπιστεί ο εκάστοτε κίνδυνος που απορρέει από αυτήν και με την κατάλληλη υποστήριξη από πληροφοριακό υλικό να προληφθεί πριν προλάβει να εκδηλωθεί. Κατά συνέπεια ο σχεδιαστής ασφάλειας μέτρων πρόληψης και αποτροπής, οφείλει να ενημερώνεται για το διεθνές άμεσο περιβάλλον που αφορά μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις και να τροφοδοτεί το σύστημα διαχείρισης πληροφοριών με έγκυρα και επίκαιρα δεδομένα, που έχουν ρεαλιστικό αντίκρισμα.
The threat of terrorism and security of major sport events, a case study: Olympic games, Athens 2004
Keywords: Τρομοκρατία - Ολυμπιακοί αγώνες; Διαχείριση κινδύνου; Terrorism - Olympic games; Risk management; Τρομοκρατία; Ολυμπιακοί αγώνες; Ασφάλεια; Διαχείριση κινδύνου; Σύστημα πληροφοριών; Ανάλυση τρομοκρατίας; Μοντέλα κινδύνου; Terrorism; Olympic Games; Risk management; Risk assessment; Vulnerability study; Risk society; Major sport events; Intelligence analysis