Ανάπτυξη Λύσεων Προσανατολισμένων στον Πελάτη: Μια Υβριδική Εφαρμογή που Χρησιμοποιεί RESTful Υπηρεσίες Διαδικτύου για Τουριστικά Καταλύματα - Καραπιπεράκης, Εμμανουήλ (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η εξυπηρέτηση πελατών και η προσπάθεια παροχής βέλτιστων υπηρεσιών αποτελούσαν πάντα κεντρικό θέμα συζήτησης, ειδικά στον τομέα του Τουρισμού, ο οποίος αποτελεί έναν από τους κύριους πυλώνες της ελληνικής οικονομίας. Κάθε επισκέπτης επενδύει σημαντικό χρόνο για να επιλέξει τον ιδανικό προορισμό για τις διακοπές του και αναπόφευκτα, διαθέτει ένα μη ευκαταφρόνητο χρηματικό ποσό για τη διαμονή του. Είναι επομένως λογικό να περιμένει ότι η εμπειρία του θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες του. Απαραίτητο στοιχείο είναι η φιλική και διακριτική επικοινωνία με τον ιδιοκτήτη του καταλύματος, ο οποίος πρέπει να είναι σε θέση να απαντά σε απορίες, να προσφέρει βοήθεια σχετικά με το κατάλυμα και την ευρύτερη περιοχή, οποιαδήποτε στιγμή χρειαστεί. Παράλληλα, η συνεχής αναβάθμιση των υπηρεσιών και η ανταπόκριση στις ανάγκες των πελατών αποτελούν κλειδί για τη δημιουργία θετικών εντυπώσεων και τη διασφάλιση της επαναλαμβανόμενης επισκεψιμότητας. Επιπλέον, η αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών για την καλύτερη διαχείριση των κρατήσεων, τη βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη και την παροχή εξατομικευμένων προτάσεων, δύναται να βελτιώσει τη συνολική εμπειρία διαμονής. Η προσέγγιση αυτή δεν συμβάλλει μόνο στην ικανοποίηση των πελατών, αλλά και στην ενίσχυση της φήμης του καταλύματος, καθιστώντας το έναν επιθυμητό προορισμό για μελλοντικούς επισκέπτες. Για τον συγκεκριμένο σκοπό, στο πλαίσιο της διπλωματικής εργασίας θα αναπτυχθεί μια υβριδική εφαρμογή, η οποία θα αποσκοπεί στη βελτίωση της επικοινωνίας ενός τουριστικού καταλύματος με τους πελάτες του, στην προώθηση του καταλύματος και στην ενίσχυση των παρεχόμενων υπηρεσιών μέσω της συλλογής δεδομένων κατά τη διαμονή των επισκεπτών. Η εφαρμογή θα στηρίζεται στη RESTful αρχιτεκτονική και θα είναι διαθέσιμη τόσο για κινητές συσκευές Android όσο και iOS, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα συσκευών από μικρού έως μεγαλύτερου μεγέθους. Για τους υποψήφιους πελάτες, η εφαρμογή θα προσφέρει πληροφορίες για το κατάλυμα και τη γύρω περιοχή, καθώς και τη δυνατότητα να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για κράτηση επιλέγοντας τις επιθυμητές ημερομηνίες. Επιπλέον, οι πελάτες που θα έχουν ήδη κάνει κράτηση θα λαμβάνουν κατά την άφιξή τους στοιχεία σύνδεσης στην εφαρμογή, αποκτώντας πρόσβαση σε προνόμια, όπως επιπλέον πληροφορίες για το εσωτερικό του καταλύματος, ανακαλύψεις τοποθεσιών στη γύρω περιοχή μέσω δυναμικών χαρτών, πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικές με τη διαμονή τους, επικοινωνία με εικονικό βοηθό και δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας με τον οικοδεσπότη. Τέλος, ο ρόλος του διαχειριστή θα προσφέρει τη δυνατότητα προσθήκης δυναμικού περιεχομένου στην εφαρμογή, διαχείρισης χρηστών, ενημέρωσης της διαθεσιμότητας και διαχείρισης εισερχόμενων αιτημάτων κράτησης. Ο διαχειριστής θα έχει επίσης τη δυνατότητα να συμμετέχει στη ζωντανή συνομιλία με τους επισκέπτες και να αποκτά πρόσβαση σε χρήσιμα στατιστικά στοιχεία, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στη συνεχή βελτίωση των υπηρεσιών καθώς και των παροχών που προσφέρει το ίδιο το κατάλυμα.
Developing Client-Centric Solutions: A Hybrid Application Utilizing RESTful Web Services for Tourist Accommodations
Keywords: Customers services; Computer software industry--customer services; G1 (Smartphone); Intrivisic optical imaging; Tourism; Εξυπηρέτηση πελατών; Τουρισμός; Tourism, Customer Service, Web Services, REST APIs, Web Sockets, Node.js, Express, Cross Platform Development, React Native, iOS, Android, Heroku, GCP; Τουρισμός, Εξυπηρέτηση Πελατών, Υπηρεσίες Διαδικτύου, REST APIs, Web Sockets, Node.js, Express, Cross Platform Development, React Native, iOS, Android, Heroku, GCP