Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση: Οι απαιτούμενες ενέργειες και οι προϋποθέσεις για την μετάβαση στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την επιτυχή ολοκλήρωση της ψηφιακής μεταρρύθμισης του Δήμου Δάφνης – Υμηττού - Πορή, Αννα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η διερεύνηση των απαιτούμενων ενεργειών και προϋποθέσεων για τη μετάβαση στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την επιτυχή ολοκλήρωση της ψηφιακής μεταρρύθμισης των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο εν λόγω σκοπός συγκεκριμενοποιείται στην περίπτωση του Δήμου Δάφνης– Υμηττού, στον οποίο επικεντρώνεται η πρωτογενής ποσοτική έρευνα που πραγματοποιήθηκε. Τα ερευνητικά δεδομένα συγκεντρώθηκαν μέσω ερωτηματολογίου, που εστάλη ηλεκτρονικά και απαντήθηκε από 103 εργαζόμενους στον Δήμο Δάφνης– Υμηττού. Για την συλλογή του ερευνητικού δείγματος, ακολουθήθηκε η δειγματοληψία ευκολίας και η μέθοδος της χιονοστιβάδας. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν μέτρια επίπεδα ψηφιακού μετασχηματισμού στο συγκεκριμένο δήμο, μέτρια επίπεδα αποτελεσματικότητας της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, μέτρια προς υψηλά επίπεδα πλεονεκτημάτων που προκύπτουν από την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, καθώς επίσης και μέτρια προς υψηλά επίπεδα παραγόντων και συνθηκών που την εμποδίζουν. Η μείωση του κόστους παροχής υπηρεσιών και η αύξηση της ποιότητας τους είναι το βασικότερο πλεονέκτημα που προκύπτει από την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Ο πλήρης ψηφιακός μετασχηματισμός εμποδίζεται κυρίως από την περιορισμένη συμβατότητα των εφαρμογών που χρησιμοποιούνται από τον συγκεκριμένο Δήμο, καθώς επίσης και από το ξεπερασμένο θεσμικό πλαίσιο. Ο βαθμός του ψηφιακού μετασχηματισμού εμφανίζει θετική συσχέτιση με τα πλεονεκτήματά του και αρνητική συσχέτιση με τα υφιστάμενα εμπόδια.
Keywords: Ηλεκτρονική διακυβέρνηση; Τοπική Αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Δημόσια διοίκηση--Ελλάδα; Ψηφιακη μεταρρύθμιση; Ηλεκτρονική διακυβέρνηση; Δήμος Δάφνης - Υμηττού; Τοπική αυτοδιοίκηση; Πλεονεκτημάτα