Διοίκηση ολικής ποιότητας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Η περίπτωση της πόλης της Καλαμπάκας - Καραγεώργος, Χρήστος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2011)
Σκοπός της έρευνας είναι να εστιάσει το ενδιαφέρον στη μελέτη και κριτική ανάλυση της Ολικής Ποιότητας όπως αυτή διαμορφώνεται στην πόλη της Καλαμπάκας και να εξετάσει τους παράγοντες που καθορίζουν την ποιότητα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην εν λόγω περιοχή. Για τις ανάγκες της έρευνας δόθηκε ένα ερωτηματολόγιο από έναν κατάλογο 43 ερωτήσεων (σε 5βάθμια κλίμακα Likert) σε ένα δείγμα 112 δασκάλων (55 άντρες, 57 γυναίκες) που εργάζονταν σε τυπικά – δημόσια σχολεία. Από την παραγοντική ανάλυση του ερωτηματολογίου προέκυψαν 5 παράγοντες και αφορούσαν α) Ικανοποίηση του εκπαιδευτικού β) Ενέργειες και λειτουργία του σχολείου γ) Παρακίνηση για ανάπτυξη δεξιοτήτων του εκπαιδευτικού δυναμικού δ) Αποτελεσματικότητα ηγεσίας του δημόσιου σχολείου και ε) Οικονομική διαχείριση. Από τα αποτελέσματα προέκυψε η θετική συσχέτιση των παραγόντων μεταξύ τους. Ο μη συσχετισμένος έλεγχος t δεν ανέδειξε διαφορές με βάση το φύλο. Από την ανάλυση διακύμανσης ANOVA με προσαρμογή κατά Bonferroni προέκυψαν στατιστικά σημαντικές διαφορές μεταξύ της ηλικίας των εργαζομένων στους παράγοντες α) ικανοποίηση του εκπαιδευτικού (μεταξύ των ηλικιών 30< ετών και 51- 60 ετών, p<.05) και παρακίνηση για ανάπτυξη δεξιοτήτων του εκπαιδευτικού δυναμικού (μεταξύ των ηλικιών 30< ετών και 31-40 ετών, p<.05) β) ικανοποίηση του εκπαιδευτικού με βάση τους τίτλους σπουδών με τους δασκάλους που έχουν μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών να εμφανίζονται λιγότερο ικανοποιημένοι από την γενικότερη εικόνα του σχολείου. Συμπερασματικά, η προηγούμενη διδακτική εμπειρία, η παρούσα θέση εργασίας και ο τίτλος σπουδών αναδείχθηκαν σημαντικοί παράγοντες ως προς το μεγαλύτερο αντιλαμβανόμενο επίπεδο γνώσης, και την περισσότερη προθυμία για συνεργασία, συμμετοχή και επιμόρφωση των δασκάλων.
Total Quality Management in Primary Education. The case of Kalampaka city
Keywords: Διοίκηση ολικής ποιότητας; Εκπαίδευση; Διοίκηση; Ολική ποιότητα; Δάσκαλοι; Περιοχή Καλαμπάκας; Πρωτοβάθμια εκπαίδευση; Μαθητές δημοτικού