Η τεχνητή νοημοσύνη στη δημόσια διοίκηση: διεθνείς τάσεις και η εθνική εμπειρία στην Ελλάδα - Δράκου, Γεωργία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι να μελετήσει το ζήτημα της εφαρμογής της Τεχνητής Νοημοσύνης στη Δημόσια Διοίκηση, διερευνώντας τις διεθνείς και ευρωπαϊκές τάσεις, καθώς και την εθνική εμπειρία. Για την πιο ολοκληρωμένη εξέταση του θέματος διεξήχθη ποσοτική έρευνα με ερωτηματολόγιο, με σκοπό τη διερεύνηση των γνώσεων και απόψεων 77 εργαζομένων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αναφορικά με την εμπειρία εφαρμογής της Τεχνητής Νοημοσύνης στη Δημόσια Διοίκηση. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι εργαζόμενοι από τη μια πλευρά αντιλαμβάνονται τη χρησιμότητά της στις λειτουργίες της Δημόσιας Διοίκησης και από την άλλη καταδεικνύουν τις προκλήσεις και τα εμπόδια στην εφαρμογή της, με κυριότερο την έλλειψη γνώσεων και δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού.
Artificial intelligence in public administration: international trends and the national experience in Greece
Keywords: Τεχνητή νοημοσύνη; Δημόσια διοίκηση; Ηλεκτρονική διακυβέρνηση; Τεχνητή Νοημοσύνη; Δημόσια Διοίκηση; Ψηφιακή Διακυβέρνηση; Ψηφιακή δημόσια διοίκηση; Ποσοτική έρευνα