Αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τη δημόσια διοίκηση με το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις ανώνυμες εταιρίες (μη εισηγμένες στο Χ.Α.) - Λιούτα, Ιωάννα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2019)
Η αναμόρφωση και η συστηματοποίηση σε ενιαίο κείμενο του δικαίου που διέπει τις ανώνυμες εταιρείες (μη εισηγμένες στο Χ.Α.) με τον Ν.4548/18, είναι αναγκαία για την βιωσιμότητα και την ευελιξία των επιχειρήσεων από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Η έρευνα επιδιώκει να αναδείξει ότι το νέο νομοθέτημα καταργεί την ήδη απομειωμένη κρατική εποπτεία στην εταιρική ζωή με πρόσχημα την κατάργηση της γραφειοκρατίας και την προσέλκυση νέων επενδύσεων. Η σπουδαιότητα της έρευνας έγκειται στον πολύτιμο ρόλο της Δημόσιας Διοίκησης, στην προώθηση της επιχειρηματικότητας και στις συνέπειες που θα επιφέρει η κατάργηση της εποπτείας για το δημόσιο συμφέρον, τον ανταγωνισμό των εταιρειών και την εισροή νέου κεφαλαίου στην οικονομία. Η εργασία διαρθρώνεται αρχικά με την εξέταση παλαιότερων νομοθετημάτων με τα οποία είχε μειωθεί δραστικά η κρατική εποπτεία και στη συνέχεια με την παράθεση των βασικών αλλαγών που επιφέρει ο νέος νόμος στην εταιρική καθημερινότητα και στην απαξίωση της διοίκησης. Ακολουθεί η καταγραφή και η επεξήγηση του νέου νόμου για τους εταιρικούς μετασχηματισμούς (Ν.4601/19) και της πρότερης πολύπλοκης νομολογίας και διαδικασίας προκειμένου να γίνει κατανοητή: η αναγκαιότητά του, η βελτίωση που θα επιφέρει με την απλοποίηση των διαδικασιών και η εμπλοκή της διοίκησης. Στο τελευταίο κεφάλαιο αναλύονται οι προβληματισμοί και οι επιφυλάξεις για την κατάργηση της κρατικής εποπτείας και οι προτάσεις που έγιναν από τα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης. Οι προτάσεις αφορούν την αποστολή της Δημόσιας Διοίκησης που είναι η προστασία του δημοσίου συμφέροντος, της μειοψηφίας των μετόχων, των πιστωτών και των συναλλασσομένων χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια και χρονικές καθυστερήσεις.
Deduction of public administration with the new statutory instrument for societies anonyms
Keywords: Δημόσια διοίκηση--Ελλάδα; Εταιρίες; Δίκαιο εταιριών; Χρηματιστήρια αξιών; Κεφαλαιαγορά; Κρατική εποπτεία; Ανώνυμες εταιρίες; Εταιρικοί μετασχηματισμοί