Κίνητρα συμμετοχής και εμπόδια εκπαιδευόμενων στην εκπαίδευση Ενηλίκων. Η περίπτωση του ΣΔΕ Λαμίας - Σταυρογιάννη, Δήμητρα Ρ. (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Η παρούσα έρευνα επιχειρεί να διερευνήσει τα κίνητρα που ώθησαν τους ενήλικες εκπαιδευόμενους να φοιτήσουν στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Λαμίας, καθώς επίσης και τα εμπόδια που συναντούν κατά την διαδικασία αυτή. Ως εκ τούτου, πρόκειται για μελέτη περίπτωσης, καθώς η έρευνα διεξήχθη στο ΣΔΕ Λαμίας και τα υποκείμενα της έρευνας είναι οι εκπαιδευόμενοι του συγκεκριμένου ΣΔΕ. Η μεθοδολογική προσέγγιση που επιλέχθηκε είναι η ποσοτική έρευνα και ως τεχνική συλλογής δεδομένων χρησιμοποιήθηκε ερωτηματολόγιο 54 ερωτήσεων σε δείγμα 48 εκπαιδευόμενων, οι οποίοι φοιτούν στο ΣΔΕ κατά την σχολική χρονιά 2019 – 2020. Η επεξεργασία των δεδομένων έγινε με χρήση του στατιστικού προγράμματος IBM SPSS 24. Η έρευνα αποτελείται από τρία ερευνητικά ερωτήματα. Στο 1ο ερευνητικό ερώτημα μελετήθηκαν οι απόψεις των ερωτηθέντων για τις στάσεις τους, με τα κίνητρα και με τα εμπόδια στην συμμετοχή τους στο ΣΔΕ. Στο 2ο ερευνητικό ερώτημα μελετήθηκε η επίδραση του δημογραφικού προφίλ στις απόψεις των εκπαιδευόμενων, και στο 3ο ερευνητικό ερώτημα η σχέση της στάσης τους, με τα κίνητρα και τα εμπόδια. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η στάση των εκπαιδευομένων για την συμμετοχή τους στο ΣΔΕ είναι θετική καθώς πιστεύουν ότι είναι αναγκαία και ωφέλιμη συνάμα. Υψηλά αποδείχτηκαν ως κίνητρα συμμετοχής η απόκτηση απολυτηρίου Γυμνασίου τόσο για εξεύρεση εργασίας όσο και ως κίνητρο επίτευξης προσωπικών στόχων. Η απόκτηση γνώσεων, η βελτίωση των τυπικών προσόντων, η βελτίωση των οικογενειακών σχέσεων, το ενδιαφέρον για την διά βίου μάθηση ως αξία ζωής, αποτελούν τα σημαντικότερα κίνητρα συμμετοχής. Δευτερευόντως μπορούν να αναφερθούν, από τα κίνητρα προσωπικής ανάπτυξης, η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και η ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης και των επικοινωνιακών ικανοτήτων. Επίσης βρέθηκε ότι οι παράγοντες φύλο και ηλικία αποτέλεσαν τους σημαντικότερους παράγοντες διαφοροποίησης κυρίως στα κίνητρα. Ενώ τέλος παρατηρήθηκε ότι όσοι είχαν θετική στάση συμμετοχής στα ΣΔΕ, είχαν περισσότερα κίνητρα προσωπικών στόχων και ανάπτυξης.
Αριθμός Εισαγωγής: 013010 cd
Keywords: Εκπαίδευση ενηλίκων -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Εκπαίδευση ενηλίκων -- Κοινωνικές απόψεις -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Συνεχιζόμενη εκπαίδευση -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Δια βίου εκπαίδευση; Εκπαίδευση ενηλίκων; Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας; Στάσεις συμμετοχής; Κίνητρα συμμετοχής; Εμπόδια; Lifelong learning; Adult education; Second Chance School; Participation attitudes; Participation motives; Barriers