Τύποι γνώσης και μορφές εκπαιδευτικής πρακτικής στη Γλώσσα και τα Μαθηματικά της Ε' τάξης του δημοτικού σχολείου με αναφορά στο Δ.Ε.Π.Π.Σ. και τα ισχύοντα διδακτικά βιβλία - Γκόφα, Παναγιώτα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2010)
Στην παρούσα έρευνα, μελετήθηκαν οι τύποι γνώσης και οι μορφές πρακτικής που προωθούνται στα μαθήματα της Γλώσσας και των Μαθηματικών της Ε' τάξης Δημοτικού. Η έρευνα, βασισμένη στο θεωρητικό πλαίσιο του Basil Bernstein, υλοποιήθηκε, και για τα δύο μαθήματα, μέσα από την περιγραφή του εκπαιδευτικού υλικού και την ανάλυση δραστηριοτήτων, στα πλαίσια της οποίας αξιοποιήθηκαν οι έννοιες Ταξινόμηση, Περιχάραξη και Νοηματικός Προσανατολισμός. Η μελέτη καταλήγει στα εξής: πρώτον κυριαρχεί ένας τύπος γνώσης που προβάλλεται σε οικείες προς τους μαθητές καταστάσεις και έχει νόημα για αυτούς. Δεύτερον, προωθείται μία μικτή παιδαγωγική που ενσωματώνει συγχρόνως παραδοσιακά και "προοδευτικά" στοιχεία. Τρίτον, δίνεται έμφαση στην απόκτηση από την πλευρά των μαθητών πρακτικών δεξιοτήτων, γεγονός που ενέχει τον κίνδυνο να αποκλεισθούν οι μαθητές οι προερχόμενοι από μη προνομιούχα κοινωνικά περιβάλλοντα από την πρόσβαση στο γενικό και αφηρημένο τρόπο της επιστημονικής σκέψης.
Αριθμός Εισαγωγής: 009761
Keywords: Εκπαίδευση; Διδακτικά βιβλία; Εκπαίδευση, Στοιχειώδης; Τυπολογία εκπαιδευτικής γνώσης; Μορφές πρακτικής; Εκπαιδευτικές ανισότητες; Γλώσσα; Μαθηματικά; Ε' τάξη Δημοτικού