Εθνογραφία του φύλου και σκηνική επιτέλεση, το παράδειγμα της παράστασης "Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα" - Ντέλλας, Κωνσταντίνος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Θέμα της παρούσας εργασίας είναι η σχέση της ανθρωπολογικής θεώρησης του φύλου με τη θεατρική επιτέλεση, μέσα από την περιπτωσιολογική μελέτη της παράστασης «Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα», που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Πειραματική Σκηνή του Θεσσαλικού Θεάτρου, τον Μάρτιο του 2023. Τα κύρια ερευνητικά ζητήματα που θα μας απασχολήσουν αφορούν αρχικά στον ρόλο της ανθρωπολογικής έρευνας στη δραματουργία, τη σκηνοθεσία και την όψη της παράστασης. Κατά δεύτερον, στη χρήση ερευνητικών πρακτικών της ανθρωπολογίας του φύλου και της συγγένειας στην αισθητική προσέγγιση του ηλικιωμένου θηλυκού σώματος ως κοινωνική και πολιτισμική κατασκευή. Τέλος, στην αλληλεπίδραση της σκηνικής επιτέλεσης με το κοινό ως ιδιότυπη εθνογραφική ομάδα και την αλληλοτροφοδότηση τους μέσα από την προφορική παράδοση με άξονα την έμφυλη προσέγγιση του λαϊκού πολιτισμού και θρησκευτικότητας και κυρίως της λαϊκής μαγείας και των τελετουργικών πρακτικών της.
Ethnography of gender and performance, the example of the show "The old ladies who harvest the nettle"
Keywords: Κοινωνική ανθρωπολογία; Εθνογραφία; Λαογραφία; Επιτέλεση; Φύλο; Θρησκεία; Τελετουργία; Τρίτη ηλικία; Σκηνική επιτέλεση; σκηνική επιτέλεση, κοινωνική ανθρωπολογία, εθνογραφία, λαογραφία, φύλο, θρησκεία, μαγεία, τελετουργία, τρίτη ηλικία