Οι απόψεις των γονέων Ρομά σχετικά με την εκπαίδευση των παιδιών τους - Κατσιαδράμη, Φωτεινή (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Η παρούσα ερευνητική εργασία που πραγματοποιήθηκε στον Πύργο Ηλείας τον Απρίλιο του 2016, αποπειράται να διερευνήσει τις απόψεις των γονέων Ρομά σχετικά με τον εκπαιδευτικό θεσμό και τις προσδοκίες που έχουν από αυτόν. Πρόκειται για μια ποιοτική έρευνα με μεθοδολογικό εργαλείο τις ημιδομημένες συνεντεύξεις 12 γονέων. Επιχειρήθηκε η ερμηνεία των απαντήσεών τους μέσα από τη θεωρητική προσέγγιση της κοινωνικής αναπαραγωγής και των βασικών θεωριών που έχουν διατυπωθεί για την κοινωνική ανισότητα στο σχολείο. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι ο σχολικός θεσμός έχει χάσει το κύρος και την αίγλη του ενώ είναι ξεκάθαρος ο αναπαραγωγικός του ρόλος. Το σχολείο αποτελεί μια υποχρέωση απέναντι στο κράτος και όχι το μέσο εξέλιξης. Τα αποτελέσματα αυτά προβληματίζουν και γεννούν ερωτήματα για το αν οι εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις από μόνες τους είναι ικανές να οδηγήσουν σε ένα σχολείο- μέσο κοινωνικής κινητικότητας και προόδου.
Αριθμός Εισαγωγής: 011542-011543 cd
Keywords: Τσιγγάνοι -- Εκπαίδευση -- Ελλάδα; Ρομά; Εκπαίδευση