Οι διακρίσεις που υφίστανται οι γυναίκες στην απασχόληση. Περιπτώσεις του Συνηγόρου του Πολίτη - Δρίβα, Άρτεμις (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2011)
Αντικείμενο της παρούσας εργασίας είναι οι διακρίσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωπες οι γυναίκες στην απασχόληση, μέσα από μελέτη υποθέσεων που διαχειρίστηκε ο Συνήγορος του Πολίτη και ειδικότερα ο Κύκλος Ισότητας των Φύλων κατά τα έτη 2009 και 2010. Η πραγμάτευση ξεκινά με το θεωρητικό πλαίσιο που άπτεται της έννοιας των διακρίσεων και δη των έμφυλων κοινωνικών διακρίσεων.Συνεχίζει με τον ορισμό του φύλου και εστιάζει στο τρίπτυχο των θεμελιωδών διακρίσεων εις βάρος των γυναικών, που λαμβάνουν χώρα στο πολιτικό, οικογενειακό και εργασιακό πεδίο. Επιχειρείται η εννοιολόγηση των όρων "εργασία" και "εργασία των γυναικών". Η θεωρητική ανάλυση ολοκληρώνεται με τις πολιτικές απασχόλησης και ισότητας των φύλων, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, με αναφορές και σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καίριας σημασίας είναι η ένταξη της διάστασης του φύλου. Η πρόοδος της εφαρμογής της συνιστά άλλωστε και δείκτη αποτίμησης των συγκεκριμένων πολιτικών. Μέσα από την ανάλυση του περιεχομένου του εμπειρικού υλικού διαπιστώθηκε ότι οι εργαζόμενες μητέρες ή οι εγκυμονούσες εργαζόμενες είναι τα κύρια θύματα των διακρίσεων που υφίστανται οι γυναίκες στην αγορά εργασίας. Η πράξη επαλήθευσε τη θεωρία. Τροχοπέδη στην αντιμετώπιση της κατάστασης αποτελεί η ύπαρξη αντιλήψεων, στάσεων και γενικότερης νοοτροπίας υποβιβασμού των εργαζομένων γυναικών. Η ανάγκη για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών γύρω από ζητήματα ισότητας φύλων καθίσταται επιτακτική.
Αριθμός Εισαγωγής: 009765
Keywords: Διακρίσεις λόγω φύλου στην απασχόληση; Γυναίκες - Επαγγελματική απασχόληση; Έμφυλες κοινωνικές διακρίσεις; Βιολογικό φύλο; Κοινωνικό φύλο; Εργασία των γυναικών; Πολιτικές ισότητας των δύο φύλων; Ένταξη της ισότητας σε όλες τις πολιτικές; Συνήγορος του Πολίτη; Κύκλος Ισότητας των Φύλων; Γυναίκες; Διακρίσεις; Εργασία