Πολιτική Επικοινωνία και Ηγεσία. Τα Νέα Μέσα ως εργαλεία επικοινωνίας των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα - Παρασκευοπούλου, Δέσποινα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2019)
Οι ποικίλες αλλαγές που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια έχουν οδηγήσει στην εφαρμογή καινοτόμων προγραμμάτων και στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στον τομέα της επικοινωνίας, η οποία πλέον αξιοποιεί ποικίλες εκσυγχρονισμένες πρακτικές, για να υλοποιήσει τους στόχους της. Η επικοινωνία αποτελεί μία από τις πιο μεγάλες τάσεις της σύγχρονης εποχής, γεγονός που καθιστά ολοένα και αυξανόμενη την εξάρτηση από την επικοινωνία, σε κοινωνικό και ατομικό επίπεδο, ενώ παράλληλα οδηγεί στην ανάπτυξη ενός εντόνου επιστημονικού διαλόγου. Τα πολιτικά κόμματα χρησιμοποιούν τις περισσότερες φορές εκσυγχρονισμένες τεχνικές και εργαλεία marketing, με σημαντικότερα τις έρευνες, τις διαφημίσεις, την τηλεόραση και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με απώτερο στόχο την προβολή των ιδεών τους και την προσέλκυση ψηφοφόρων. Για τον λόγο αυτό τα κόμματα και οι πολιτικοί αρχηγοί δίνουν έμφαση στην επικράτησή τους στον χώρο των social media και στον σχεδιασμό της κατάλληλης πολιτικής επικοινωνίας για τη δημιουργία του «σωστού» κλίματος. Όπως άλλωστε αποδεικνύεται από τον τρόπο σχεδιασμού των προεκλογικών εκστρατειών τα τελευταία χρόνια, η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αποτελεί σημαντικό εργαλείο πολιτικής επικοινωνίας. Με βάση αυτά τα στοιχεία, σε αυτήν την εργασία θα αναλυθεί και θα αξιολογηθεί ο ρόλος των social media στον σχεδιασμό και στην αποτελεσματικότητα της πολιτικής επικοινωνίας, εστιάζοντας το ενδιαφέρον στον τρόπο αξιοποίησης τους από τα σύγχρονα πολιτικά κόμματα.
Political Communication and Leadership. New Media as communication tools for political parties in Greece
Keywords: Επικοινωνία στην πολιτική; Πολιτικά κόμματα--Ελλάδα; Ηγεσία; Εκλογές; Social media; Πολιτικό μάρκετινγκ; Κοινωνικά δίκτυα; Πολιτική επικοινωνία; Web 2.0