Η δραματική τέχνη στην εκπαίδευση ως μέσο περιορισμού της προκατάληψης και άρσης των στερεοτύπων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση - Τσέλιος, Νικόλαος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Στην παρούσα εργασία επιχειρείται η διερεύνηση της επίδρασης της Δραματικής Τέχνης στην Εκπαίδευση ως όχημα περιορισμού της προκατάληψης και άρσης των στερεοτύπων στην ηλικιακή ομάδα των εφήβων. Οι προκατασκευασμένες στερεοτυπικές αντιλήψεις των εφήβων, ως προϊόν της πρώτης κοινωνικής γνώσης που έλαβαν στο στενό κοινωνικό τους περιβάλλον κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, διαμορφώνουν προκατειλημμένες στάσεις απέναντι σε άτομα ή ομάδες ατόμων. Συνέπεια αυτών των άκριτων αντιλήψεων και στάσεων είναι η εκδήλωση συμπεριφορών διάκρισης που τους ακολουθεί στην ενήλικη ζωή τους, συρρικνώνοντας την έννοια της ετερότητας. Η έρευνα συλλέγει ποσοτικά δεδομένα ταυτόχρονα από την ομάδα ελέγχου και την πειραματική ομάδα πριν και μετά την δοκιμή των τεχνικών του δράματος στην πειραματική ομάδα μέσα από δεκατρείς παρεμβάσεις και ποιοτικά δεδομένα από την εφαρμογή των παρεμβάσεων . Τα αποτελέσματα ανέδειξαν την πολυδιάστατη δυναμική της Δραματικής Τέχνης στην Εκπαίδευση, συμβάλλοντας στην κατανόηση της έννοιας της διαπολιτισμικότητας και την αποδοχή της ετερότητας.
Drama in Education as a means of limiting prejudice and removing stereotypes in secondary education
Keywords: Δραματική τέχνη; Εκπαιδευτικό δράμα; Στερεότυπα; Προκατάληψη; Ρατσισμός; Διαπολιτισμικότητα; Αποδοχή ετερότητας; Μεικτή έρευνα; Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση, στερεότυπα, προκατάληψη, ρατσισμός, διαπολιτισμικότητα, αποδοχή ετερότητας, μεικτή έρευνα