Συσχέτιση φυσικής δραστηριότητας και ποιότητα ζωής ατόμων με αναπηρία - Παπαδόπουλος, Γεώργιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η παρούσα μελέτη εξέτασε τη σχέση μεταξύ σωματικής δραστηριότητας και ποιότητας ζωής σε άτομα με αναπηρίες, χρησιμοποιώντας τα ερωτηματολόγια PASIPD και SF-36. Τα αποτελέσματα συσχετίσεων έδειξαν ότι υψηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας σχετίζονται θετικά με βελτιωμένη ψυχική υγεία, μεγαλύτερη ζωτικότητα και καλύτερη αντίληψη της γενικής υγείας, ενώ συνδέονται αρνητικά με τον σωματικό πόνο και τους περιορισμούς λόγω σωματικής υγείας. Η ανάλυση ANOVA επιβεβαίωσε αυτές τις συσχετίσεις, δείχνοντας στατιστικά σημαντικές διαφορές στην ποιότητα ζωής μεταξύ διαφορετικών επιπέδων σωματικής δραστηριότητας. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες με υψηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας παρουσίασαν σημαντικά καλύτερη σωματική και ψυχική ευεξία, λιγότερους περιορισμούς λόγω υγείας και υψηλότερα επίπεδα κοινωνικής λειτουργίας. Ωστόσο, η κοινωνική απομόνωση και τα συναισθηματικά προβλήματα παραμένουν σημαντικές προκλήσεις για τα άτομα με αναπηρίες. Οι προτάσεις για μελλοντική έρευνα περιλαμβάνουν τη διερεύνηση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων της σωματικής δραστηριότητας, την ανάπτυξη εξατομικευμένων προγραμμάτων άσκησης και την ενίσχυση της κοινωνικής ένταξης. Συνολικά, η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της προώθησης της σωματικής δραστηριότητας ως μέσου βελτίωσης της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρίες, παράλληλα με την ανάγκη για στοχευμένες παρεμβάσεις που αντιμετωπίζουν τις μοναδικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν αυτά τα άτομα.
Correlation of physical activity and quality of life of people with disabilities
Keywords: Αθλητισμός για άτομα με ειδικές ανάγκες; Αθλητισμός για άτομα με ειδικές ανάγκες - Κοινωνικές απόψεις; Φυσική κατάσταση για άτομα με ειδικές ανάγκες; Αθλητισμός για άτομα με ειδικές ανάγκες - Έρευνα; Άτομα με ειδικές ανάγκες - Ενσωμάτωση; Ποιότητα ζωής - Έρευνα; Άσκηση - Ψυχολογικές απόψεις; Sports for people with disabilities; Sports for people with disabilities - Social aspects; Physical fitness for people with disabilities; Sports for people with disabilities - Research; Integration of people with disabilities; Quality of life - Research; Exercise - Psychological aspects; Σωματική δραστηριότητα; Ποιότητα ζωής; Αναπηρία; Κοινωνική απομόνωση; Ψυχική υγεία; Διαχείριση πόνου; Εξατομικευμένα προγράμματα άσκησης; Physical activity; Quality of life; Disability; Social isolation; Mental health; Pain management; Personalized exercise programs