Καπνιστικές συνήθειες και χρήση αλκοόλ από νέους, σε περίοδο οικονομικής κρίσης - Νάνου, Αναστασία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2015)
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Η καταγραφή υψηλών ποσοστών κατανάλωσης καπνού και αλκοόλ από φοιτητές υποδεικνύει την αναγκαιότητα περαιτέρω διερεύνησης και αντιμετώπισης του φαινομένου αυτού, καθώς και την κατανόηση των πεποιθήσεων σε θέματα που σχετίζονται με το κάπνισμα. Η διερεύνηση αυτή κρίνεται κρίσιμη ιδιαίτερα σε περίοδο οικονομικής κρίσης, στην οποία η κατανάλωση των ουσιών αυτών έχει καταγράψει αυξητική τάση. ΣΚΟΠΟΣ: Η διερεύνηση των καπνιστικών συνηθειών, των πεποιθήσεων και της χρήσης αλκοόλ σε φοιτητές, καθώς και της έκθεσής τους σε παθητικό κάπνισμα. ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ: Το δείγμα αποτέλεσαν 203 φοιτητές του τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. η συλλογή των δεδομένων πραγματοποιήθηκε με δομημένο ερωτηματολόγιο αυτοαναφοράς που περιελάμβανε 32 ερωτήματα. Η στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων έγινε με το πρόγραμμα SPSS, έκδοση 19,0. Για τη σύγκριση ποσοτικών μεταβλητών μεταξύ δύο ομάδων χρησιμοποιήθηκε το Student’s T-test και για τη σύγκριση ποσοτικών μεταβλητών μεταξύ περισσοτέρων χρησιμοποιήθηκε το μη παραμετρικό κριτήριο Kruskal-Wallis. Για τον έλεγχο της σχέσης δύο ποσοτικών μεταβλητών χρησιμοποιήθηκε ο συντελεστής συσχέτισης του Spearman ®. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Από την ανάλυση των ερωτηματολογίων προκύπτει ότι το 32,0% είναι καπνιστές, με την πλειοψηφία αυτών (64,6%) να δηλώνουν ότι η οικονομική κρίση δεν επηρέασε τις καπνιστικές τους συνήθειες και μόλις το 7,7% να κατατάσσεται ως ισχυρά εξαρτημένοι από τη νικοτίνη. Επίσης, το 88,2% των συμμετεχόντων θεωρούν ότι η πολιτεία δεν έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους. Η κατανάλωση αλκοόλ καταγράφηκε στο 92,6% των συμμετεχόντων, όμως μόλις το 4,9% σημείωσε βαθμολογία ίση με εμφάνιση εξάρτησης. Ακόμη, βρέθηκε ότι όσο αυξάνεται η ηλικία τόσο μειώνεται εμφάνιση εξάρτησης από το αλκοόλ (p=0.001, r=-0.14) και ότι οι καπνιστές σημείωσαν μεγαλύτερα ποσοστά εξάρτησης σε σύγκριση με τους μη ή τους πρώην καπνιστές (p<0.001). ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Ο επιπολασμός του καπνίσματος στους φοιτητές βρέθηκε σε παρόμοια επίπεδα με φοιτητές άλλων σχολών. Η κατανάλωση αλκοόλ καταγράφηκε στην πλειοψηφία των συμμετεχόντων, όμως το ποσοστό επικίνδυνης και βαριάς επεισοδιακής κατανάλωσης αλκοόλ βρέθηκε συγκριτικά πολύ χαμηλό με άλλες χώρες. Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων δεν εμφάνισε εξάρτηση ούτε από τη νικοτίνη ούτε από το αλκοόλ. Παρά την εφαρμογή της νομοθεσίας για την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους, η πλειοψηφία εκτέθηκε όλες τις ημέρες σε παθητικό κάπνισμα στους χώρους αυτούς. Η εξάρτηση από το αλκοόλ σχετίζεται με το κάπνισμα και την ηλικία.
Αριθμός Εισαγωγής: 011287-011288 cd
Keywords: Νεολαία -- Χρήση καπνού -- Ελλάδα; Νεολαία -- Κατανάλωση αλκοόλ -- Ελλάδα; Καπνιστικές συνήθειες; Κατανάλωση αλκοόλ; Φοιτητές; Εξάρτηση από αλκοόλ; Νικοτινική εξάρτηση; Smoking habits; Alcohol consumption; Students; Alcohol addiction; Nicotine addiction