Οργανωσιακή αλλαγή φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μελέτη περίπτωσης της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Θεσσαλονίκης - Ταχτεβρενίδου, Σωτηρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας που καθορίζεται από το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και Ανάπτυξη», βασική παράμετρο αποτελεί η εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας, στόχος της οποίας εν προκειμένω, είναι η σφαιρική και ενδελεχής γνώση της οργανωσιακής αλλαγής και των κύριων χαρακτηριστικών της, στα πλαίσια του ελληνικού αυτοδιοικητικού γίγνεσθαι. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα φορέα που υπέστη και συνεχίζει να υφίσταται οργανωσιακές αλλαγές, περιλαμβάνεται η μελέτη της περίπτωσης της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Θεσσαλονίκης. Έτσι λοιπόν, αυτή η εργασία επικεντρώνεται στην διερεύνηση της οργανωσιακής αλλαγής σε φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία επηρεάσθηκε σε σημαντικό βαθμό από την οικονομική κρίση. Οι κρατικές επιχορηγήσεις υποχώρησαν σε ποσοστό 60% κατά το διάστημα 2009-2013. Οι δήμοι και οι θυγατρικοί τους δημοτικοί φορείς έχασαν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Η Δημοτική Αστυνομία καταργήθηκε και το προσωπικό της τέθηκε σε διαθεσιμότητα. Μετά την επανασύσταση της Δ.Α. λοιπόν, η οργανωσιακή αλλαγή, στα πλαίσια της οποίας αποδεικνύεται η σημαντικότητα των ευρηματικών πρωτοβουλιών, ήταν φυσικό επακόλουθο. Μελετώντας την περίπτωση της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, αντιλαμβανόμαστε πως μια διοίκηση αλλαγών μπορεί να οδηγήσει έναν φορέα της Τ.Α. στην επιτυχή επιβίωση, στην ανανέωση του ρόλου του ως ακρογωνιαίος λίθος κοινωνικής προσφοράς και να αποτελέσει υπόδειγμα ενός μοντέλου διοίκησης περισσότερο συμμετοχικού και λιγότερο γραφειοκρατικού. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω για την πολύτιμη καθοδήγησή της την κ. Χριστίνα Ευαγγέλου, επιβλέπουσα καθηγήτρια, και τον κ. Πέτρο Παπαφίλη Προϊστάμενο Διεύθυνσης της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, για την διάθεση και συλλογή στοιχείων που χρησιμοποιήθηκαν, για την συγγραφή μελέτης της περίπτωσης της Δ.Α. του Δ.Θ.. Ελπίζω η εργασία αυτή να αποτελέσει χρήσιμο υλικό για την εξαγωγή συμπερασμάτων σε σχέση με την αξία της οργανωσιακής αλλαγής στην Τ.Α. και η μελέτη περίπτωσης της Δημοτικής Αστυνομίας του Δ.Θ. να αποτελέσει παράδειγμα οργανωσιακής αλλαγής, για την ανταλλαγή εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών που μπορούν να εφαρμοστούν και σε άλλους φορείς της Τ.Α.
Organizational change of local authorization bodies. Case study of municipal police of Thessaloniki
Keywords: Τοπική Αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Διοίκηση και οργάνωση προσωπικού; Διοίκηση και οργάνωση; Διοίκηση αλλαγών; Οργανωσιακή αλλαγή; Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Ηγέτης; Στρατηγικές ανάπτυξης