Οι επιπτώσεις της τηλεργασίας στις συνθήκες απασχόλησης και στην υγεία των εργαζομένων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19 - Τζαγκαράκης, Στυλιανός Ιωάννης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Η πανδημία της COVID-19 οδήγησε στη λήψη περιοριστικών μέτρων και στην απότομη μετάβαση από την εκ του σύνεγγυς εργασία στην τηλεργασία. Αυτή η μετάβαση περιλάμβανε και τον τομέα της εκπαίδευσης για τη μείωση του κινδύνου διασποράς του ιού. Στην Ελλάδα και σε επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πραγματοποιήθηκε τηλεκπαίδευση συνολικά γύρω στους εννέα μήνες από το ξέσπασμα της πανδημίας έως σήμερα. Στη βιβλιογραφία, η τηλεργασία τόσο με γενικούς όρους όσο και σε επίπεδο εκπαίδευσης, φαίνεται ότι προκαλεί ψυχολογικές πιέσεις και εργασιακό άγχος στους εκπαιδευτικούς και καθορίζεται από κοινωνικούς παράγοντες και από την επάρκεια σε δεξιότητες και εξοπλισμό. Με βάση το πλαίσιο αυτό, η παρούσα διπλωματική εργασία αποσκοπεί στη μελέτη των επιδράσεων της τηλεργασίας σε εκπαιδευτικούς επιπέδου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη γεωγραφική περιφέρεια της Κρήτης. Χρησιμοποιήθηκε το ποιοτικό ερευνητικό εργαλείο των συνεντεύξεων με 15 εκπαιδευτικούς και τα αποτελέσματά τους αναδεικνύουν ζητήματα όπως η μείωση του ελεύθερου χρόνου, η αύξηση του φόρτου εργασίας, τα προβλήματα εξοπλισμού και τεχνικής επάρκειας και η εμφάνιση ψυχικών και σωματικών προβλημάτων υγείας. Ταυτόχρονα, κοινωνικοί παράγοντες, όπως η γονεϊκότητα και το φύλο, διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην επίταση του άγχους και της εξουθένωσης των εκπαιδευτικών.
Αριθμός Εισαγωγής: 013327 cd
Keywords: Εκπαίδευση εξ' αποστάσεως -- Ελλάδα; COVID-19 (Ασθένεια) -- Ελλάδα; Τηλεργασία -- Ψυχολογικές απόψεις -- Ελλάδα; Τηλεργασία -- Κοινωνικές απόψεις -- Ελλάδα; Εργασία στο σπίτι -- Ψυχολογικές απόψεις -- Ελλάδα; Εκπαιδευτικοί -- Εργασιακό άγχος -- Ελλάδα; Εργασιακό περιβάλλον -- Ψυχολογικές απόψεις -- Ελλάδα; Εκπαίδευση, Δευτεροβάθμια -- Ελλάδα; Τηλεργασία; Τηλεκπαίδευση; COVID-19; Εργασιακό άγχος; Υγεία; Telework; Tele-education; COVID-19; Work stress; Health