Αντιλήψεις μαθητών γυμνασίου για την αγωγή υγείας - Καραΐσκος, Δημήτριος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2013)
Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν να διερευνήσει τις απόψεις μαθητών για την αγωγή υγείας. Στην έρευνα συμμετείχαν 159 μαθητές και 141 μαθήτριες γυμνασίων της δυτικής Αθήνας που απάντησαν σε δομημένο ερωτηματολόγιο, το οποίο ελέγχθηκε για την εγκυρότητα, αντικειμενικότητα και αξιοπιστία του και παραδόθηκε με προσωπική επαφή. Από τα άτομα αυτά ζητήθηκε να βαθμολογήσουν τις 20 ερωτήσεις του ερωτηματολογίου σε κλίμακα Likert, με το 1 να αντιστοιχεί στο πολύ ασήμαντο, ενώ στο 5 πολύ σημαντικό. Τα δεδομένα καταχωρήθηκαν στο SPSS 17.0 και αναλύθηκαν με περιγραφική στατιστική και ανάλυση διασποράς (ANOVA). Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι 5 ερωτήσεις που βαθμολογήθηκαν περισσότερο από τους μαθητές/τριες ήταν: «Η υγιεινή διατροφή βοηθάει στη σωστή ανάπτυξή μου» (4.68±0.32), «Καπνίζοντας θα λαχανιάζω εύκολα και θα ελαττωθεί η αντοχή μου και οι επιδόσεις μου στον αθλητισμό» (4.66±0.40), «Το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει καρκίνο», (4.63±0.38), «Η πίσσα και η νικοτίνη κάνουν κακό στους πνεύμονες», (4.60±0.44), «Πλένοντας καλά τα δόντια μου, θα τα διατηρήσω ακέραια και υγιή» (4.57±0.38), ενώ η ερώτηση με την χαμηλότερη βαθμολογία ήταν «Το παράστημα είναι αυτό που εντυπωσιάζει τους άλλους» (3.25±0.69). Η σύγκριση μεταξύ επιλεγμένων μεταβλητών και ερωτήσεων αποκάλυψε ότι: α) Ανάμεσα στις απόψεις των μαθητών και στις απόψεις των μαθητριών, παρατηρήθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές στις ερωτήσεις «Κάνοντας τακτικά ντους, το σώμα είναι πιο καθαρό και αισθάνομαι πιο ευχάριστα» , «Αλλάζοντας τακτικά εσώρουχα και ρούχα, αισθάνομαι πιο καθαρός», και «Μεταφέροντας λίγα σχολικά βιβλία στην τσάντα μου δεν θα με πονάει η πλάτη μου». β) Διαπιστώθηκε ότι στην ερώτηση «Πλένοντας καλά τα χέρια πριν από το φαγητό, δεν κινδυνεύω από μεταφορά ιού ή μικροβίων» προέκυψαν διαφορές μεταξύ των μαθητών που ήταν 12 ετών και αυτών που ήταν 14/15 ετών, στην ερώτηση «Αλλάζοντας τακτικά εσώρουχα και ρούχα, αισθάνομαι πιο καθαρός» μεταξύ των μαθητών που ήταν 12 ετών και αυτών που ήταν 14/15 ετών, στην ερώτηση «Το κάπνισμα έχει ενοχοποιηθεί για καρδιαγγειακά νοσήματα» μεταξύ των μαθητών που ήταν 12 ετών και αυτών που ήταν 13 ετών, και στην ερώτηση «Η υγιεινή διατροφή βοηθάει στη σωστή ανάπτυξη του σώματός μας και μας χαρίζει υγεία» μεταξύ των μαθητών που ήταν 12 ετών και αυτών που ήταν 14/15 ετών. γ) Μεταξύ των άριστων και των καλών μαθητών και μεταξύ των άριστων και των μέτριων μαθητών βρέθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές στην ερώτηση «Το κάπνισμα έχει ενοχοποιηθεί για καρδιαγγειακά νοσήματα». δ) Παρατηρήθηκε στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ των μαθητών που οι γονείς μας ήταν απόφοιτοι δημοτικού/γυμνασίου και αυτών που οι γονείς μας ήταν απόφοιτοι ΑΕΙ/ΤΕΙ στην ερώτηση «Αφιερώνοντας πολύ χρόνο μπροστά στον υπολογιστή, κουράζονται τα μάτια και το σώμα μου». Εντοπίστηκε στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ των μαθητών που οι γονείς τους ήταν απόφοιτοι δημοτικού/γυμνασίου και αυτών που οι γονείς τους ήταν απόφοιτοι λυκείου στην ερώτηση «Τρώγοντας καθημερινά φρούτα και λαχανικά, παίρνουμε τις απαραίτητες βιταμίνες που χρειάζεται ο οργανισμός». ε) Ανάμεσα σε μαθητές που ασχολούνται συστηματικά με τον αθλητισμό και σε μαθητές που δεν ασχολούνται, παρατηρήθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές μας ερωτήσεις «Το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει καρκίνο», «Μεταφέροντας λίγα σχολικά βιβλία στην τσάντα μου δεν θα με πονάει η πλάτη μου», «Η υγιεινή διατροφή βοηθάει στη σωστή ανάπτυξη του σώματός μας και μας χαρίζει υγεία», και «Το καλό πρωινό βοηθάει να ανταπεξέλθουμε μας υποχρεώσεις μας στο σχολείο».
Views of Junior High School students about Health Education
Keywords: Αγωγή υγείας; Κάπνισμα; Διατροφή; Εργονομία; Σωματική άσκηση; Μαθητές; Γυμνάσιο