Η ανεργία και η απασχόληση στην Ελλάδα σήμερα και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συμβολή της Πρωτοβουλίας για την Απασχόληση των Νέων - Γεωργούλα, Αλεξάνδρα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία θα αναλυθούν τα ποσοστά της ανεργίας και της απασχόλησης στην Ελλάδα και θα παρουσιαστούν οι κατευθυντήριες γραμμές των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απασχόληση. Παράλληλα θα γίνει αναφορά και στις εθνικές πολιτικές απασχόλησης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αρνητικές συνέπειες της ανεργίας. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στους νέους δεδομένου ότι οι νέοι αντιμετωπίζουν πιο έντονα το κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Ακολούθως διεξάγεται έρευνα προκειμένου να αξιολογηθεί το πρόγραμμα εργασιακής εμπειρίας στο ψηφιακό marketing, ως πολιτική απασχόλησης που χρηματοδοτείται από την Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων (ΠΑΝ). Επιχειρείται έτσι να ερευνηθεί η συμβολή της ΠΑΝ στη χώρα μας. Η έρευνα που διεξάγεται είναι ποσοτική και χρησιμοποιήθηκε η μεθοδολογία της τυχαίας δειγματοληψίας. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν με τη χρήση ερωτηματολογίων, που εμπεριείχαν κλειστού τύπου ερωτήματα. Το βασικό συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι, οι χρηματοδοτούμενες από την ΠΑΝ, πολιτικές απασχόλησης που έχουν υιοθετηθεί μέχρι σήμερα δεν καταφέρνουν να επιτύχουν το βασικό τους στόχο δηλαδή τη βιώσιμη ένταξη των ανέργων νέων στην απασχόληση.
Unemployment and employment in Greece today and the role of the European Union. The contribution of the Youth Employment Initiative
Αρ. Εισ.: 95 cd
Keywords: Ανεργία -- Ελλάδα; Νεολαία -- Απασχόληση -- Ελλάδα; Απασχόληση -- Ευρωπαϊκή Ένωση; Ανεργία; Απασχόληση; Πολιτικές απασχόλησης; Νέοι; Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων; Unemployment; Employment; Employment Policies; Youth; Youth Employment Initiative