Μέτρηση ικανοποίησης καταναλωτών μέσω συστημάτων ISO22000 και ISO9001 σε επιχειρήσεις τυποποίησης ελιών και ελαιολάδου - Ζαμπράκας, Κωνσταντίνος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η παρούσα εργασία εξετάζει την επίδραση των συστημάτων διαχείρισης ποιότητας (ΣΔΠ) στην ικανοποίηση των καταναλωτών. Η μελέτη αναλύει πώς τα ΣΔΠ μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα προϊόντων τροφίμων και υπηρεσιών, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη και την αφοσίωση των καταναλωτών. Η έρευνα χρησιμοποιεί ποσοτική μεθοδολογία με ερωτηματολόγια που απευθύνονται σε καταναλωτές που έχουν εμπειρία από επιχειρήσεις με πιστοποιημένα ΣΔΠ. Ακόμη, η έρευνα εξετάζει τη γνώση, τη στάση και τη συμπεριφορά των Ελλήνων καταναλωτών σχετικά με την επιλογή και την ασφάλεια των προϊόντων ελιάς και ελαιολάδου. Διαπιστώνεται ότι οι καταναλωτές προτιμούν πιστοποιημένα προϊόντα λόγω της εμπιστοσύνης στην ποιότητά τους και αποφεύγουν τα μη πιστοποιημένα προϊόντα λόγω φόβου νοθείας. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα ΣΔΠ συμβάλλουν στην παραγωγή ασφαλών προϊόντων, αυξάνουν τις πωλήσεις και βελτιώνουν τη θέση των επιχειρήσεων στην αγορά. Η εκπαίδευση των εργαζομένων και η εφαρμογή συστημάτων ιχνηλασιμότητας θεωρούνται κρίσιμα στοιχεία για την επιτυχή υλοποίηση των ΣΔΠ.
Measuring consumer satisfaction through ISO22000 and ISO9001 systems in olive and olive oil standardization businesses
Αρ. Εισ.: 51 cd
Keywords: Ελαιοκομία -- Ελλάδα; Ελαιοκομία -- Έρευνα; Ελαιόλαδο -- Οικονομική θεώρηση; Ελαιόλαδο -- Ελλάδα; Ελιά (Καρπός) -- Ελλάδα; Ελαιόλαδο -- Πιστοποίηση; Ικανοποίηση πελατών; Καταναλωτική συμπεριφορά; Αγορά ελιάς και ελαιολάδου; Συστήματα Διασφάλισης Ποιότητας Τροφίμων; Consumer behavior; Olive and olive oil market; Food quality assurance systems