Διερεύνηση της επίδρασης της φυσικής δραστηριότητας και των δημογραφικών χαρακτηριστικών στη συναισθηματική νοημοσύνη. Μια συγκριτική μελέτη σε γενικό πληθυσμό και σε δρομείς μεγάλων αποστάσεων - Καργάκου, Ευαγγελία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Η παρούσα έρευνα έθεσε ως βασικό σκοπό να διερευνήσει την στατιστική σχέση– αλληλεπίδραση μεταξύ συναισθηματικής νοημοσύνης ως γνώρισμα και φυσικής δραστηριότητας και μεταξύ συναισθηματικής νοημοσύνης ως γνώρισμα και δημογραφικών μεταβλητών. Το δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν 108 άνδρες και γυναίκες δρομείς μεγάλων αποστάσεων σε αναλογία 85% εντός του γενικού ενήλικου πληθυσμού Αθήνας και Σπάρτης. Για την συλλογή δεδομένων χρησιμοποιήθηκε το ερωτηματολόγιο και πιο συγκεκριμένα οι κλίμακες: α) TEIQue-sf για την αξιολόγηση της συναισθηματικής νοημοσύνης και β) η κλίμακα Physical Activity Questionnaire (IPAQ) για την αξιολόγηση της φυσικής δραστηριότητας. Ως προς την επίδραση των δημογραφικών χαρακτηριστικών βρέθηκε ότι η οικογενειακή κατάσταση διαφοροποιεί το επίπεδο ευημερίας και το επάγγελμα επιδρά στην συνολική συναισθηματική νοημοσύνη αλλά και στις επιμέρους διαστάσεις της ευημερίας, κοινωνικότητας και αυτοελέγχου. Επίσης σε επίπεδο φυσικής δραστηριότητας, το συστηματικό περπάτημα αλλά και το σύνολο των δραστηριοτήτων φυσικής δραστηριότητας διαφοροποιούν σημαντικά το επίπεδο της συναισθηματικής νοημοσύνης. Η φυσική δραστηριότητα λοιπόν, προάγει σε σημαντικό βαθμό τη συναισθηματική ανάπτυξη του ατόμου. Λαμβάνοντας υπόψη τα ερευνητικά δεδομένα που αναδεικνύουν τον ζωτικής σημασίας ρόλο της συναισθηματικής νοημοσύνης στο εργασιακό περιβάλλον (επίλυση συγκρούσεων, εργασιακή ικανοποίηση, εργασιακή δέσμευση, αποτελεσματική ηγεσία, κλπ), κρίνεται επιτακτική η ενθάρρυνση και η παροχή εκ μέρους των οργανισμών-επιχειρήσεων κινήτρων και διευκολύνσεων για την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας των εργαζομένων τους.
Investigating the effect of physical activity and demographic characteristics on emotional intelligence. A comparative study in the general population and in long-distance runners
Keywords: Συναισθηματική νοημοσύνη; Προσωπικότητα, Ανάπτυξη της; Φυσική κατάσταση - Κοινωνικές απόψεις; Εργασιακή ικανοποίηση; Ηγεσία; Δρομείς μεγάλων αποστάσεων; Emotional intelligence; Personality development; Physical fitness - Social aspects; Job satisfaction; Leadership; Long-distance runners; Συναισθηματική νοημοσύνη; Φυσική δραστηριότητα; Δρομείς μεγάλων αποστάσεων; Emotional intelligence; Physical activity; Long distance runners; Long distance runners; Λήψη αποφάσεων