Οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές. Η τεχνική ανάλυση ως εργαλείο εκτίμησης της πορείας χρηματοσπιστωτικών προϊόντων - αγορών και συγκεκριμένα της αγοράς συναλλάγματος (FOREX), τα σημαντικότερα μοντέλα πρόβλεψης. - Παπαβασιλείου, Νικόλαος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2015)
Η παρούσα μελέτη, ερευνά τη συμβολή της τεχνικής ανάλυσης και των διαθέσιμων εργαλείων αυτής, στη διαδικασία εκτίμησης της πορείας των χρηματοπιστωτικών προϊόντων στην αγορά ξένου συναλλάγματος (Forex). Μέσω της διαδικασίας της βιβλιογραφικής ανασκόπησης, η οποία κρίθηκε ως η πλέον κατάλληλη μέθοδος για την υλοποίηση της παρούσας μελέτης, έγινε μία προσπάθεια καταγραφής και παρουσίασης των διαθέσιμων εργαλείων της τεχνικής ανάλυσης στο σύνολο τους. Επίσης καταγράφηκε, όσο επέτρεψαν οι διαθέσιμες επιστημονικές δημοσιεύσεις κυρίως σε διεθνές επίπεδο, η συμβολή της τεχνικής ανάλυσης και των εργαλείων της στην κερδοφορία των επενδυτών στην αγορά Forex. Συμπερασματικά διαπιστώθηκε ότι η τεχνική ανάλυση αποτελεί το πιο δημοφιλές και ευρέως χρησιμοποιούμενο εργαλείο εκτίμησης και διαπραγμάτευσης στην αγορά ξένου συναλλάγματος, ενώ το εύρος των διαθέσιμων τεχνικών εργαλείων είναι σε θέση να καθοδηγήσουν τον επενδυτή ορθά και να μειώσουν το κίνδυνο.
Global financial markets. The technical analysis as an assessment tool of progress of financial products - markets and particularly the foreign exchange market (FOREX), the most important predictive models.
Keywords: Τράπεζες και τραπεζικό σύστημα; Αγορά χρήματος; Χρηματοοικονομική; Κεφαλαιαγορά; Ξένο συνάλλαγμα; Συναλλαγματική ισοτιμία; Τεχνική ανάλυση; Εργαλεία τεχνικής ανάλυσης; Τεχνικές διαπραγμάτευσης; Αγορά ξένου συναλλάγματος