Κέντρα Ημερησίας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η). Η συμβολή τους στην ενεργό και υγιή γήρανση και στην ποιότητα ζωής των ωφελουμένων. Μελέτη περίπτωσης: Κ.Η.Φ.Η. που λειτουργούν στην Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα Αθηνών - Γιαρίμογλου, Ειρήνη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Το φαινόμενο της γήρανσης στην πολυπλοκότητά του και κάτω από την πίεση της κλιμακούμενης παγκόσμιας δημογραφικής γήρανσης, επιφέρει πολυπαραγοντικές επιπτώσεις σε ποικίλους τομείς, κοινωνικούς, οικονομικούς, περιβαλλοντικούς, πολιτισμικούς, που καθιστούν αναγκαία την προάσπιση των δικαιωμάτων και τη διασφάλιση των αναγκών και της αξιοπρέπειας των ηλικιωμένων, μέσα από σύγχρονες πολιτικές και προγράμματα. Η αποδοχή της θεωρίας της δραστηριότητας της γήρανσης, που συνδέει την επιτυχημένη γήρανση με τη δραστηριότητα και τη δέσμευση, συναντά τον εκφραστή της στην πολιτική και τα προγράμματα της ενεργού και υγιούς γήρανσης, που στοχεύουν στην ευημερία των ηλικιωμένων. Σκοπός της εργασίας αυτής η εξέταση της συμβολής των Κέντρων Ημερησίας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η.), στην ενεργό και υγιή γήρανση των ωφελουμένων, παρά τα ζητήματα που παρουσιάζει η υγεία τους και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, αλλά και των φροντιστών τους. Τα αποτελέσματα της εμπειρικής έρευνας, που διεξάχθηκε ως μελέτη περίπτωσης στα τρία Κ.Η.Φ.Η. της Περιφερειακής Ενότητας Κεντρικού Τομέα Αθηνών, καταδεικνύουν υψηλή συσχέτιση διατήρησης ή και επαύξησης στην ενεργητικότητα, λειτουργικότητα και κοινωνικότητα των ωφελουμένων, με την ένταξη τους στα Κέντρα, καθώς και βελτίωση στην οικογενειακή, κοινωνική και επαγγελματική ζωή των φροντιστών τους.
“Day Care Centers for the Elderly (K.I.F.I). Their contribution to the active and healthy ageing and the quality of life of the beneficiaries. Case study; K.I.F.I. operating in the Regional Division of Central Athens”.
Keywords: Γήρανση; Ηλικιωμένοι; Ηλικιωμένοι--Κοινωνικές συνθήκες; Κέντρα Ημερησίας Φροντίδας Ηλικιωμένων; Γήρανση; Ενεργός γήρανση; Ευημερία; Θεωρία της αποδέσμευσης; Θεωρία της δραστηριότητας