Δημιουργία επιχειρηματικού σχεδίου σε αθλητικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό - Τσαλατσάνη, Ιωάννα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2015)
Το Σωματείο Αθλοφιλία αποτελεί τον αθλητικό, μη κυβερνητικό και μη κερδοσκοπικό οργανισμό προς εξέταση στην παρούσα μεταπτυχιακή εργασία. Το πρόβλημα που διαπραγματεύεται είναι η διατήρηση του αθλητικού σωματείου σε συνεχή επιτυχημένη πορεία και εξέλιξη, καθώς δεν μπορεί να επιτευχθεί με την έλλειψη ενός επιχειρηματικού (business plan) και κατά συνέπεια ενός στρατηγικού σχεδίου (strategic plan), και εν συνεχεία ενός χορηγικού πλάνου. Η σημαντικότητα του στρατηγικού σχεδιασμού, είναι αποδεδειγμένη από όλη τη διεθνή βιβλιογραφία. Η ύπαρξη ενός βιώσιμου και συνεχώς εξελίξιμου αθλητικού σωματείου αποτελεί μεγάλης σημασίας για την σωστή εκμάθηση, τη συνεχή άθληση και την ψυχαγωγία όλων των αθλητών. Ο σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η δημιουργία ενός επιχειρηματικού σχεδίου του σωματείου Αθλοφιλία, ακολουθώντας την διαδικασία της περιγραφής της διοικητικής δομής του συλλόγου, τις λειτουργικές, οικονομικές και αθλητικές του διαδικασίες, την ανάλυση του εσωτερικού και εξωτερικού του περιβάλλοντος, την ανάλυση SWOT, τους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους του σωματείου. Με δεδομένα όλα αυτά που αναφέρθηκαν, αναπτύσσονται η κατάλληλη στρατηγική με την χρήση επιστημονικών εργαλείων της Διοίκησης, για την σωστή και επιτυχημένη στόχευση του μέλλοντος και την ανάπτυξη του μείγματος μάρκετινγκ του αθλητικού προϊόντος του σωματείου. Οι ερευνητικές υποθέσεις αναφέρονται στη σημαντικότητα του επιχειρηματικού σχεδιασμού στο σωματείο, και στην δυνατότητα χρήσης τους στους αθλητικούς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, στην δυνατότητα γενίκευσης των αποτελεσμάτων στους αθλητικούς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και στην δυνατότητα χρήσης των στρατηγικών εργαλείων της διοίκησης σ’ αυτούς. Ως μεθοδολογία έρευνας ακολουθήθηκε η μέθοδος της βιβλιογραφικής ανασκόπησης του στρατηγικού σχεδιασμού. Ταυτόχρονα έγινε πλήρη έρευνα για την ανάλυση όλων των στοιχείων του σωματείου και την καταγραφή των απαραίτητων δεδομένων. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός προσδίδει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στο σωματείο Αθλοφιλία και γενικότερα στους αθλητικούς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, παρέχοντας ένα επιπλέον εφόδιο στην βιωσιμότητα του συλλόγου, το χορηγικό πλάνο, το οποίο βοηθά στην εξεύρεση οικονομικών πόρων ιδιαίτερα στην παρούσα οικονομική συγκυρία. Η χρήση των στρατηγικών εργαλείων της Διοίκησης μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία σε όλους τους αθλητικούς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, καθώς το μέλλον του σωματείο Αθλοφιλία, όπως και κάθε αθλητικού, μη κερδοσκοπικού οργανισμού εξαρτάται από την διοίκηση του και τις ενέργειες μάρκετινγκ που εφαρμόζει.
Creation of a business plan to an athletic nonprofit organization
Keywords: Αθλητικοί Μη Κερδοσκοπικοί οργανισμοί; Στρατηγικός σχεδιασμός; Αθλοφιλία; Athletic Non-Profitable Organizations; Strategic plan; Athlofilia