Αλληλεξαρτήσεις και παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα και το επίπεδο των υπηρεσιών της τηλεοπτικής κάλυψης στα μεγάλα αθλητικά γεγονότα - Γκουντούλας, Κωνσταντίνος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2019)
Στην παρούσα εργασία, μελετήθηκαν οι παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα και το επίπεδο της τηλεοπτικής κάλυψης των μεγάλων αθλητικών γεγονότων. Προσεγγίστηκε θεωρητικά ο ορισμός των αθλητικών διοργανώσεων, υψηλού ενδιαφέροντος και επιλέχτηκαν τρία διαφορετικά μεγάλα γεγονότα προς μελέτη, που βάσει κριτηρίων, συγκαταλέγονται στα κορυφαία του πλανήτη. Ερευνήθηκαν βιβλιογραφικά, οι παράγοντες που διαμορφώνουν τις τηλεοπτικές παραγωγές, καθώς και στοιχεία που επηρεάζουν, τον τρόπο της μετάδοσης, από ετερογενείς όψεις, στους Ολυμπιακούς Αγώνες, το Παγκόσμιο Κύπελλο και το Champions League. Μελετήθηκαν επίσης, οι νεωτερισμοί στην οργάνωση της τηλεοπτικής κάλυψης και η σχέση των νέων μεσών επικοινωνίας με τα δίκτυα, που παράγουν τηλεοπτικό υλικό στις μεγάλες διοργανώσεις. Μεθοδολογικά, αναλύθηκαν οι δευτερεύουσες πηγές επίσημων εγγράφων των φορέων αθλητικών διοργανώσεων και επιχειρήθηκε, η ποιοτική έρευνα, με το βασικό της εργαλείο, την ανάλυση περιεχομένου, ημιδομημένων συνεντεύξεων. Συζητήθηκε η κύρια ερευνητική υπόθεση, που αφορούσε τους παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα των τηλεοπτικών παραγωγών, παρά τις απαιτήσεις των διοργανωτών και από την σύγκριση των συνεντεύξεων, σε σχέση με το θεωρητικό υλικό, εξήχθησαν συμπεράσματα, που ανταποκρίθηκαν στα τέσσερα ερευνητικά ερωτήματα που τέθηκαν στον σχεδιασμό της έρευνας. Πράγματι αρκετά στοιχεία δημιουργούν εξαρτήσεις που επηρεάζουν την ποιότητα της τηλεοπτικής κάλυψης, αλλά υπάρχουν τρόποι, ώστε να εξασφαλίζονται τα δυναμικά χαρακτηριστικά που απαιτούν οι διοργανωτές, από τις παραγωγές των κατόχων τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Η γιγάντωση των εσωτερικών media, όπως στην περίπτωση των Ολυμπιακών Αγώνων ή η επιβολή του μάνατζμεντ ολικής ποιότητας, στις διοργανώσεις της FIFA και της UEFA, δείχνουν τον δρόμο για την αριστεία στις τηλεοπτικές μεταδόσεις του μέλλοντος, από τα new media, που συγκλίνουν στο μεγαλύτερο μέσο του πλανήτη, την τηλεόραση.
Interdependencies and factors affecting the quality and level of television coverage services in major sporting events
Keywords: Τηλεοπτικά αθλητικά γεγονότα; Τηλεοπτική μετάδοση; Televised sports events; Television broadcasting; Μεγάλα αθλητικά γεγονότα; Τηλεοπτική μετάδοση; Αθλητική βιομηχανία; Παραγωγές αθλητικών θεαμάτων; Major sporting events; Television broadcasting; Sports industry; Sports entertainment productions