Παράγοντες Διαμόρφωσης της Εγκληματικότητας στην Ελλάδα της Κρίσης - Κουζινού, Αικατερίνη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Η έρευνα επικεντρώνεται στους παράγοντες που διαμορφώνουν την εγκληματικότητα στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Συγκεκριμένα, μελετά το κατά πόσο τα κρούσματα εγκληματικής δραστηριότητας επηρεάζονται από την ανεργία, το ρυθμό ανάπτυξης, το εισόδημα, την εκπαίδευση και το φύλο. Οι μεταβλητές επιλέχθηκαν ύστερα από βιβλιογραφική ανασκόπηση η οποία κατέδειξε πως αυτές οι μεταβλητές, μεταξύ άλλων, αποτελούν βασικούς προβλεπτικούς παράγοντες του φαινομένου. Το παράδειγμα της Ελλάδας είναι ιδιαίτερου ενδιαφέροντος λόγω του ότι στη συγκεκριμένη χώρα η κρίση ήταν πολυδιάστατη και δεν περιοριζόταν σε ένα οικονομικό σκέλος. Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν αφορούσαν τη περίοδο από το 2008 μέχρι και το 2017. Η μέθοδος η οποία εξυπηρετούσε τους σκοπούς της εν λόγω έρευνας και ως εκ τούτου σε αυτή στηρίχθηκαν τα ευρήματα είναι η παλινδρόμηση. Τέλος, προτείνονται τρόποι πρόληψης και διαχείρισης του φαινομένου σε ιδιωτικό και δημόσιο επίπεδο. Γενικότερα η εγκληματικότητα είναι ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο που εξαρτάται από πολλές συνιστώσες ενώ ταυτόχρονα καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο στη μέτρηση του. Αυτό συμβαίνει διότι ορισμένα εγκλήματα δεν δηλώνονται. Εξαιτίας της φύσης του φαινομένου παρατηρείται πως οι παράγοντες και μεταβλητές οι οποίες ενδέχεται να αυξήσουν τα ποσοστά της εγκληματικότητας είναι οι ίδιοι, που μπορεί και να λειτουργήσουν αντίστροφα μειώνοντάς τα. Όλες οι μεταβλητές που μελετήθηκαν ενδέχεται σε άλλες περιπτώσεις, κράτη και χρόνο να λειτουργούσαν αντίστροφα μειώνοντας ή αυξάνοντας τα ποσοστά του εγκλήματος αναλόγως. Για κάθε μεταβλητή υπάρχουν μελετητές οι οποίοι υποστηρίζουν αντίθετα ή παρόμοια αποτελέσματα με αυτά της παρούσας έρευνας. Εν κατακλείδι, το ποσοστό της εγκληματικότητας αποτελεί αναλογία των κοινωνικών και οικονομικών χαρακτηριστικών της κάθε χώρας.
Factors of Crime Formation in Greece of Crisis
Keywords: Έγκλημα; Εγκληματικότητα; Έγκλημα, Πρόληψή του--Ελλάδα; Οικονομική κρίση--Ελλάδα; Εγκληματικότητα; Ελληνική κρίση; Πρόβλεψη εγκληματικότητας; Πρόληψη εγκληματικότητας